Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σε Μέρκελ και Μακρόν “τρέχει” ο Τσίπρας για να λύσει το θέμα του χρέους
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σε Μέρκελ και Μακρόν “τρέχει” ο Τσίπρας για να λύσει το θέμα του χρέους

Στους Ευρωπαίους ηγέτες καταφεύγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να βάλουν το χεράκι τους για λύση στο ελληνικό ζήτημα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ,ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις σε πολύ θερμό κλίμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με […]

treis2

Στους Ευρωπαίους ηγέτες καταφεύγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να βάλουν το χεράκι τους για λύση στο ελληνικό ζήτημα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ,ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις σε πολύ θερμό κλίμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τους δύο από κοινού.

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και οι τρεις τους συμφώνησαν, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να βρουν την πιο καλή λύση.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να επιτύχει βελτίωση της πρότασης που κατατέθηκε στο πρόσφατο Εurogroup και η οποία απορρίφθηκε κυρίως γιατί δεν εξασφάλιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως, φέρεται να μην δέχεται την πρόταση και για πολιτικούς λόγους, καθώς ομολογεί στους ομολόγους του ότι θα προκαλούσε εσωτερικές αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει εξ’ ορισμού την πρόταση αυτή, καθώς τη θεωρεί ως «καλή βάση εκκίνησης», περιμένει ωστόσο να γίνει πιο σαφής και αποτελεσματική ως προς το στόχο της εξόδου της χώρας στις αγορές. Έστω κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε στην ίδια συνεδρίαση ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει καλύτερη λύση.

epa05989941 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) speaks with French President Emmanuel Macron (L) during the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting  EPA/THIERRY CHARLIER / POOL

Ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη σύντομες συναντήσεις και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πολύ σύντομο τετ-α-τετ με τον κ. Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε τον Αμερικανό πρόεδρο και οι δυο τους τα είπαν για λίγα λεπτά.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε στον πρωθυπουργό πως παρακολουθεί την πορεία του. «Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό, τα πάτε περίφημα», φέρεται να είπε και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους». Ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι «τα καταφέρνουμε μετά από χρόνια κρίσης και σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ σημαντική περίοδο που πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Μιλώντας στο δείπνο της συνόδου ο πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον βρετανικό λαό.

treis1

Σημείωσε πως συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Όπως είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς έναντι του συνόλου των κρατών-μελών και υποστήριξε την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Για την μεταναστευτική κρίση, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης και παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε θετικά. Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή».

tw_2 tw_1 o-tsipras-sunantise-ton-tramp-sti-sunodo-tou-nato-eikones_4.w_hr
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις