Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Με το πάτημα ενός κουμπιού, χάνεις το σπίτι!
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Με το πάτημα ενός κουμπιού, χάνεις το σπίτι!

Ο δρόμος για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τους επόμενους μήνες είναι πια ορθάνοιχτος και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί πλέον να προστατέψει τα φτωχά νοικοκυριά. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, βγάζουν τον κόσμο έξω από τα σπίτια τους μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει και το […]

diamarturia-kata-twn-pleistiriasmwn-akinitwn.w_hr

Ο δρόμος για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τους επόμενους μήνες είναι πια ορθάνοιχτος και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί πλέον να προστατέψει τα φτωχά νοικοκυριά.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, βγάζουν τον κόσμο έξω από τα σπίτια τους μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει και το μέσο για τη διενέργεια πλειστηριασμών – εξπρές και θα διευκολύνει στο μέγιστο βαθμό την διαδικασία.

Οι τράπεζες, που πλήττονται από κόκκινα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τους πλειστηριασμούς, όμως θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση προκειμένου να πετύχουν την απομείωση αυτών των δανείων.

Οι πλειστηριασμοί για όσους οφειλέτες αρνούνται να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των χρεών τους, θα διενεργούνται πλέον με βάση τις εμπορικές τιμές και όχι τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και θα ξεκινήσουν μαζικά τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν “Tα Νέα”, οι πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες τράπεζες και ιδιώτες που έχουν ήδη αναγγελθεί και έχουν πάρει σειρά μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 είχαν φτάσει μέχρι την περασμένη Πέμπτη στους 3.136.

main_1470718328_4690385

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση τράπεζες έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν τουλάχιστον σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για μικροοφειλέτες.

Μάλιστα, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν ήδη κάνει διαχωρισμό των περιπτώσεων και μια ομαδοποίηση των δανείων τους ώστε να ξεκινήσουν από περιπτώσεις που βαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλές οφειλές, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρούν σε πλειστηριασμούς για οφειλές μικρότερες των 400.000 ευρώ.

Όμως η θεσμοθέτηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας φέρνει νέα δεδομένα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ανάλογα με το πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Χρέη προς το Δημόσιο

Με τιμή εκκίνησης την αγοραία τιμή και όχι στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα, θα διενεργούνται από δω και πέρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή και αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Το επείγον, είναι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις