Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αλλαγές στα κόκκινα δάνεια φέρνει το νέο σκληρό Μνημόνιο
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αλλαγές στα κόκκινα δάνεια φέρνει το νέο σκληρό Μνημόνιο

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των αρμόδιων εταιρειών διαχείρισης. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μάστιγας των κακοπληρωτών, καθώς ένας […]

ti-problepei-i-ruthmisi-gia-ta-kokkina-daneia.w_hr

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των αρμόδιων εταιρειών διαχείρισης.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μάστιγας των κακοπληρωτών, καθώς ένας στους έξι οφειλέτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Οι επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν και θα ανοίξουν την αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτιμούν πως ο πολύπλοκος νόμος δεν επέτρεψε την δραστηριότητα πολλών εταιρειών.

Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για την Cepal της Alpha Bank, την FPS που είναι θυγατρική της Eurobank, την Θεά Αρτεμις της Attica Bank και την Pillarstone, που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των Alpha Bank, Eurobank, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

kokkina-daneia-kep-02-1200x952

Σε αυτά που αναμένεται να νομοθετηθούν περιλαμβάνεται η κατάργηση της διυπουργικής επιτροπής, που μέχρι σήμερα δίνει την έγκρισή της για να αδειοδοτηθούν εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Επίσης, θα δρομολογηθεί η διεύρυνση του σκοπού των εταιρειών διαχείρισης με επέκταση της δράσης τους και στη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με το δάνειο που θα μεταβιβάζεται προς διαχείριση.

Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να αναζητούν αγοραστές και να πωλούν ακίνητα τα οποία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να ξαναγίνουν ενεργά.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζας της Ελλάδος, θα χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο για τις μακροχρόνιες και οριστικές διευθετήσεις των κόκκινων δανείων οι οποίες προβλέπουν κούρεμα ή ακόμη και οριστική διαγραφή του χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις