Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θύμα των κυβερνοεπιθέσεων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο!
ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα των κυβερνοεπιθέσεων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο!

Κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε και στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς όσοι από το πρωί επιχειρούσαν να μπουν στη συγκεκριμένη σελίδα, διαπίστωναν ίχνη κρυπτογράφησης. Αμέσως ανέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπόδισαν την εξάπλωση του φαινομένου. Το κακόβουλο λογισμικό ransomware, έχει εξαπλωθεί από χάκερς σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί […]

aristotelio

Κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε και στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς όσοι από το πρωί επιχειρούσαν να μπουν στη συγκεκριμένη σελίδα, διαπίστωναν ίχνη κρυπτογράφησης.

Αμέσως ανέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπόδισαν την εξάπλωση του φαινομένου.

Το κακόβουλο λογισμικό ransomware, έχει εξαπλωθεί από χάκερς σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν ο «ηλεκτρονικός ασθενής» καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό σε bitcoin.

Μέχρι στιγμής έχουν μολυνθεί 99 χώρες και έχουν καταγραφεί πάνω από 75.000 επιθέσεις, με την πλειοψηφία να σημειώνεται σε Ρωσία, Ουκρανία και Ταϊβάν. Αρκετά όμως περιστατικά έχουν αναφερθεί και στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής της Malwarebytes, Adam Kujawa μιλά για μία τεράστια εξάπλωση υπογραμμίζοντας πως “δεν έχω δει κάτι τέτοιο ποτέ”.

Το ransomware είναι ένας ισχυρός ιός με όνομα “wannacey” που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν.

Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft.

«Όσοι έχουν πέσει θύματα του ιού αυτού, έχουν έξι ώρες να πληρώσουν τα λύτρα που ζητά ο χάκερ καθώς στη συνέχεια τα λύτρα ανεβαίνουν», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab, σημειώνοντας πως:

Οι περισσότεροι πολίτες που έχουν πληρώσει τα λύτρα μέσα στο χρονικό όριο των έξι ωρών, φαίνεται να έχουν καταβάλλει 300 δολάρια.

Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις