Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν: “Ή θα βρούμε λύση ή θα έρθει η απόλυτη ρήξη”

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν: “Ή θα βρούμε λύση ή θα έρθει η απόλυτη ρήξη”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Η μεγάλη στιγμή που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον εξίσου σκληρό πρόεδρο της Τουρκίας, θα κάτσουν στο «τραπέζι» να μιλήσουν, έφτασε. Την κρίσιμη συνάντηση που θα καθορίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Αμερικής- Τουρκίας, ανακοίνωσε με λακωνικό τρόπο χθες αργά το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί […]

11.05.2017 | 07:49

Η μεγάλη στιγμή που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον εξίσου σκληρό πρόεδρο της Τουρκίας, θα κάτσουν στο «τραπέζι» να μιλήσουν, έφτασε.

Την κρίσιμη συνάντηση που θα καθορίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Αμερικής- Τουρκίας, ανακοίνωσε με λακωνικό τρόπο χθες αργά το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στις 16 Μαΐου. 

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καλωσορίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν πως θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη διμερή μας σχέση και θα εμβαθύνουν την συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της», αναφέρει η γραπτή δήλωση του Σπάισερ.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Ερντογάν θα φτάσει στις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου και θα αναχωρήσει στις 17.

Η ανακοίνωση καθυστέρησε να γίνει, προκαλώντας προβληματισμό στην Τουρκία, με τον πρόεδρο της να αναφέρει χθες πως θα «υπάρξει πρόβλημα» αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πάρει πίσω την απόφαση του για στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας- YPG- που θεωρούνται θανάσιμοι εχθροί της Άγκυρας. Αν φυσικά χρειαστεί να το «καταπιεί», η Αμερική θα πρέπει να του προσφέρει ανταλλάγματα που έχουν να κάνουν με τον Ιμάμη Γκιουλέν και δύο φιλικά πρόσωπα του Ερντογάν που βρίσκονται φυλακισμένα στη Νέα Υόρκη.

Χαρακτηριστική είναι η ενέργεια μιας τουρκικής αντιπροσωπείας, που την Τετάρτη συμμετείχε σε συνομιλίες διάρκειας έξι ωρών στην Ουάσιγκτον και κάλεσε Αμερικανούς αξιωματούχους να «δώσουν» πίσω τον Γκιουλέν.

Οι συζητήσεις θα τελείωναν την Τρίτη, αλλά επεκτάθηκαν κατόπιν αιτήματος του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπέκιρ Μπότζαγκ. Επικεφαλής ήταν ο Φάρις Καράκ, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Νομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης . Συμμετείχαν επίσης τρεις εισαγγελείς που ήρθαν στην Ουάσιγκτον από την Άγκυρα και οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης πραγματοποίησε συνάντηση τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Jeff Sessions για το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν. Οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το κρίσιμο ζήτημα «Γκιουλέν».

Η Αμερική είναι ήδη προετοιμασμένη για την κρίσιμη συνάντηση και θεωρούν δεδομένο πως ο Ερντογάν με το που πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ θα καταγγείλει την απόφαση Τραμπ για συμμαχία με τους Κούρδους.

Άγκυρα- Ουάσιγκτον συμφωνούν στο εξής: «Ή χρυσή τομή ή ολοκληρωτική ρήξη».

 

Exit mobile version