Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τους “ληστές των χρηματοκιβωτίων”
ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τους “ληστές των χρηματοκιβωτίων”

Του Πέτρου Καρσιώτη Τεράστια επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών που έχουν απλωθεί σε περιοχές της Δυτικής Αττικής για την εξάρθρωση της συμμορίας με τις υποομάδες της που εισέβαλε σε εταιρίες για την αρπαγή των χρηματοκιβωτίων αλλά που διέπραττε και ένοπλες ληστείες σε σπίτια, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη νύχτα της Πέμπτης. […]

sto-sunergeio-6-sta-10-peripolika--3-sta-10-udrofora.w_hr

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τεράστια επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών που έχουν απλωθεί σε περιοχές της Δυτικής Αττικής για την εξάρθρωση της συμμορίας με τις υποομάδες της που εισέβαλε σε εταιρίες για την αρπαγή των χρηματοκιβωτίων αλλά που διέπραττε και ένοπλες ληστείες σε σπίτια, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη νύχτα της Πέμπτης.

Μέχρι στιγμής, στη διάρκεια τη επιχείρησης σε Ασπρόπυργο, Μενίδι, Λιόσια, Καλλιθέα και καταυλισμούς τσιγγάνων έχουν συλληφθεί δώδεκα κακοποιοί, έχουν προσαχθεί δεκάδες άλλοι των οποίων εξετάζεται η συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις.

Το ζήτημα που προβληματίζει πολύ τους επικεφαλείς της ασφάλειας είναι ότι τέσσερις από τους ενόπλους που θεωρούνται αρχηγικά μέλη των υποομάδων, που σάρωναν εταιρίες και σπίτια με τις αλλεπάλληλες εισβολές, κατάφεραν να διαφύγουν κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τους συλληφθέντες έγινε γνωστό ότι πρόκειται για Αλβανούς, Ρομά αλλά και κακοποιούς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που δεν είχαν διστάσει και να πυροβολήσουν κατά των αστυνομικών όταν ήρθαν σε επαφή μαζί τους μετά από ληστρικές επιθέσεις.

Παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να λειτουργήσει κάτω από άκρα μυστικότητα για τον πλήρη αιφνιδιασμό των υπόπτων, αυτό δεν επιτεύχθηκε με τα αρχηγικά μέλη να αντιλαμβάνονται την επιχείρηση και να μην εντοπίζονται σε σημεία, που κινούνταν τις προηγούμενες ημέρες.

Υπό τον φόβο αντίδρασης των υπόπτων και χρήσης ισχυρού οπλισμού οργανώθηκε γιγάντια αστυνομική  επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα περιφερειακά μέλη των συμμοριών συνελήφθησαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αναζητήσεων τόσο για πρόσωπα όσο και για κρησφύγετα που θα μπορούσαν να κρύβουν κλοπιμαία και οπλισμό.

Οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» ευθύνονται για δεκάδες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις εταιριών στην Αττική και σε όμορους νομούς. Εισέβαλαν τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα σε κτίρια, ακινητοποιούσαν τους φύλακες, τους έδεναν με πλαστικές χειροπέδες και ξήλωναν τα χρηματοκιβώτια.

Στη συνέχεια, έκαιγαν τα αυτοκίνητα διαφυγής τους, τα οποία ήταν πάντα κλεμμένα. Τους τελευταίους επτά μήνες φέρονται να έχουν διαπράξει περισσότερες από 45 ληστρικές επιδρομές.

safe1-480x0.medium

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνταν με την υπόθεση γνώριζαν ότι είχαν να κάνουν με ποινικούς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ θα ερευνηθούν και σχέσεις τους με άτομα που βρίσκονται έγκλειστα σε φυλακές της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα  οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», χτύπησαν  τις εισπράξεις των διοδίων της Αττικής Οδού.

Μία ομάδα έξι κουκουλοφόρων, στις 4:45 τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, προσέγγισαν τα γραφεία των διοδίων στην έξοδο 7, στη Λ. Δημοκρατίας στο Μενίδι, με αυτοκίνητο.

Με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν και έδεσαν την  υπάλληλο της εταιρείας. Στη συνέχεια, κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματοκιβώτιο, να το φορτώσουν στο όχημα και να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η νέα εμφάνιση συμμορίας  είχε έρθει μερικές μέρες μετά το τριπλό χτύπημα σε δύο διαφημιστικές εταιρείες και μία εμπορίας χάρτου στον Γέρακα, με τους δράστες να περνούν από εταιρεία σε εταιρεία κατεδαφίζοντας με βαριοπούλες τις μεσοτοιχίες.

Τα χτυπήματα των συμμοριών τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα. Φαίνεται ότι προτιμούν τα χρηματοκιβώτια πιστεύοντας ότι οι εταιρίες μετά την εφαρμογή των capital controls κρατάνε μεγάλο μέρος μετρητών στα γραφεία τους, κάτι που άλλαζε σιγά-σιγά μετά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η δράση τους.

Το ζητούμενο για τους επικεφαλής αξιωματικούς της αστυνομίας, είναι οι συλλήψεις να ανακόψουν το κύμα των διαδοχικών ληστρικών επιδρομών.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις