Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοιχτά τις Κυριακές τα καταστήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά τις Κυριακές τα καταστήματα

  Οι δανειστές θέλουν ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές. Όμως η κυβέρνηση θέλει την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέσω των Δήμων και θέλει να μην αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών πέραν των οκτώ! Ουσιαστική η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρηση του αριθμού των Κυριακών, πέραν των οκτώ, που ισχύουν σήμερα, που είναι: […]

 

353_as_oikonomia_12

Οι δανειστές θέλουν ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές. Όμως η κυβέρνηση θέλει την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέσω των Δήμων και θέλει να μην αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών πέραν των οκτώ! Ουσιαστική η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρηση του αριθμού των Κυριακών, πέραν των οκτώ, που ισχύουν σήμερα, που είναι: Η πρώτη Κυριακή των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων, δύο Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους (όχι απαραιτήτως η πρώτη Κυριακή μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2016), η Κυριακή των Βαΐων, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ακόμη, θα προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα, όταν σε τοπικό επίπεδο με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους, πέραν των οκτώ που προαναφέρθηκαν. Τώρα επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη μόνο για καταστήματα έως 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, με εξαίρεση αυτά που λειτουργούν με συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising), που δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας shop in a shop και δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά. Ακριβώς την κατάργηση των παραπάνω περιορισμών αναμένεται να προτείνει το υπουργείο Οικονομίας με το επιχείρημα ότι η ύπαρξή τους δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού για σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προκαλεί αδικαιολόγητες στρεβλώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αντίκτυπο των αποφάσεων που εκδίδουν οι περιφερειακές αρχές. Οι αποφάσεις θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από τον αντιπεριφερειάρχη ή τον περιφερειάρχη, αλλά προς άμβλυνση των αντιδράσεων θα ζητείται πιθανώς η γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων και καταναλωτικών οργανώσεων, ώστε η απόφαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όμως 52 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα σημαίνει κίνδυνος επιβίωσης των μικρών καταστημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις