Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Κύπρο με την σφραγίδα του ΟΗΕ!
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Κύπρο με την σφραγίδα του ΟΗΕ!

Eυθέως και με τον πιο επίσημο τρόπο η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Κύπρο, διεκδικώντας το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Στρέφεται μάλιστα με επίσημο έγγραφο που φέρει την σφραγίδα του ΟΗΕ, κατά των εταιρειών ENI και TOTAL. Το έγγραφο θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών. Όπως αναφέρει το mignatiou.com, σε […]

tourkia-geotriseis-660

Eυθέως και με τον πιο επίσημο τρόπο η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Κύπρο, διεκδικώντας το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Στρέφεται μάλιστα με επίσημο έγγραφο που φέρει την σφραγίδα του ΟΗΕ, κατά των εταιρειών ENI και TOTAL.

Το έγγραφο θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com, σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά εγείρει casus belli τόσο προς την Λευκωσία όσο και προς τις δύο εταιρείες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η άκρως προκλητική Τουρκία, θεωρεί δηλαδή πως έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε, στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.

Σύμφωνα με την επιστολή, «η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».

Η πρόκληση πολέμου, έρχεται την ώρα που το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ξεκινά τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και, την ίδια στιγμή, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία προσπαθεί με την γνωστή επιθετική ρητορική, να βάλει εμπόδια στα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας δήθεν για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες επί του Κυπριακού και να προστατευτεί το κλίμα!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις