Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ερντογάν πού πας;
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ερντογάν πού πας;

Ο Ερντογάν κέρδισε, αλλά  η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Νίκησε με μόλις 51,41 %.  Το 48,59% είναι εναντίον του… Η Τουρκία στα δύο, ο ίδιος παγωμένος , αλλά η διεύρυνση των εξουσιών του επόμενου Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου του 2019 γεγονός… Εντός και εκτός […]

0331erdoganisis01

Ο Ερντογάν κέρδισε, αλλά  η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Νίκησε με μόλις 51,41 %.  Το 48,59% είναι εναντίον του… Η Τουρκία στα δύο, ο ίδιος παγωμένος , αλλά η διεύρυνση των εξουσιών του επόμενου Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου του 2019 γεγονός… Εντός και εκτός Τουρκίας έχουμε ενστάσεις!  Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα. Η Κωνσταντινούπολη, το κάστρο του Ερντογάν, τού γύρισε την πλάτη! Στην πόλη της οποίας υπήρξε δήμαρχος ψήφισε πάνω από 51% «Όχι» στο δημοψήφισμα. Η Άγκυρα, η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Αττάλεια και τα Άδανα, μεγάλες επαρχίες όπου κυριαρχεί το κόμμα εξουσίας, απέρριψαν την συνταγματική μεταρρύθμιση. Τον αποκήρυξαν οι περιοχές των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ακολούθησαν το κάλεσμα του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος. Από εδώ όμως ξεκινούν τα ερωτήματα…

Πού πάει η Τουρκία;   

 Πλέον ο Ερντογάν αποκτά σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά μπορεί να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029. Η εκτελεστική εξουσία θα είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του προέδρου. Το αξίωμα του πρωθυπουργού θα καταργηθεί. Όμως οι αντίπαλοί του εκφράζουν φόβους ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα αντίβαρο, κανένας μηχανισμός ελέγχου της εξουσίας του με το νέο σύστημα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Το μέλλον της σχέσης της Τουρκίας με την Ευρώπη;

 Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώθηκαν ραγδαία το τελευταίο διάστημα, με τον Ερντογάν να κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «ναζιστικές πρακτικές». Κατά τον Ερντογάν, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και καιρό, θα τεθούν και πάλι «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην πιθανή διοργάνωση ενός ακόμη δημοψηφίσματος, για την επαναφορά της θανατικής ποινής -κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες. Μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τον στόχο η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ και να προκρίνει απλά μια διμερή σχέση επικεντρωμένη στο εμπόριο, για παράδειγμα με την προώθηση μιας ενισχυμένης τελωνειακής ένωσης.

Η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα ηρεμήσει τον Τούρκο πρόεδρο και θα τον ωθήσει σε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμούν πως ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μεσοπρόθεσμα τι θα σημάνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το οριακό αποτέλεσμα είναι κάτι που ο Ερντογάν θα πρέπει να διαχειριστεί με ψυχραιμία, ώστε να μην υπάρξουν νέες τάσεις αποσταθεροποίησης που θα μετατρέψουν τον Σουλτάνο σε έναν επικίνδυνο, πληγωμένο πολιτικό. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και απρόβλεπτος για τη χώρα μας. Ομοίως, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ευρώπη, ειδικά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Κάποιες φωνές στις Βρυξέλλες και αλλού για πλήρες πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, ακούγονται όλο και περισσότερο δυνατές με την Άγκυρα να επιχειρεί να απαντήσει με σύνδεση με τη Βρετανία.

Η δημοκρατία στην Τουρκία;

Ο  Τούρκος πρόεδρος δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες» και τους «πραξικοπηματίες». Ο Τούρκος πρόεδρος συμμάχησε με τους υπερεθνικιστές για να κερδίσει τη μάχη του δημοψηφίσματος, γεγονός που ίσως δείχνει περισσότερο ρεαλισμό από πλευράς του σε σχέση με το παρελθόν. Ορισμένοι παρατηρητές ανέμεναν ότι ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο συμφιλιωτική ρητορική μετά το δημοψήφισμα, αν κερδίσει.

Τί θα γίνει με το Κυπριακό;

Τεράστιο το θέμα… Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Τί θα γίνει με τις συζητήσεις; Η Κύπρος αναζητεί μια πιο ολοκληρωμένη και συνολική εικόνα για να μπορεί να καταλήξει κάποιος σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις, όσο δύσκολο και αν είναι ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρει ότι κάποια πρώτα δεδομένα είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, όπως για παράδειγμα ότι βάσει του αποτελέσματος «οι υποστηρικτές του “όχι” ήδη αμφισβητούν το αποτέλεσμα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τις συνταγματικές αλλαγές και κάποια άλλα σημαντικά δεδομένα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις