Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κλιμάκωση της έντασης – Tο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Ν.Κορέα
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση της έντασης – Tο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Ν.Κορέα

Το… θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο στην Ασία εξαιτίας της έντασης που έχει προκληθεί λόγω των πυραυλικών και πυρηνικών συστημάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός άρχισε να μεταφέρει το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD στη Νότια Κορέα. Η κίνηση αυτή που έγινε νωρίτερα από ότι αναμενόταν, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους της […]

pyravloi

Το… θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο στην Ασία εξαιτίας της έντασης που έχει προκληθεί λόγω των πυραυλικών και πυρηνικών συστημάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός άρχισε να μεταφέρει το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD στη Νότια Κορέα.

Η κίνηση αυτή που έγινε νωρίτερα από ότι αναμενόταν, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής στην οποία κατέφθασε το αντιπυραυλικό σύστημα, ενώ καταγγέλθηκε και από τον πρωτοπόρο των προεδρικών εκλογών της 9ης Μαΐου. Η απόφαση «αγνόησε την κοινή γνώμη και τη δέουσα διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μοοn Jae-in απαιτώντας παράλληλα την αναβολή της απόφασης μέχρι να αναλάβει η επόμενη διοίκηση και να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν πέρυσι να αναπτύξουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή μίας εκτόξευσης πυραύλου από την Βόρεια Κορέα. Η κίνηση αυτή αυτή ωστόσο εξαγρίωσε την Κίνα η οποία τόνισε ότι το προηγμένο αυτό σύστημα δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τον Βορρά, αλλά αντίθετα θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε πλάνα που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση φαίνονται μεγάλα φορτηγά να μεταφέρουν τον εξοπλισμό που σχετίζεται με την εκτόξευση πυραύλων να μπαίνουν σε ένα γήπεδο γκολφ στην πόλη Σεοντζού, 250 χλμ νότια της Σεούλ, το πρωί της Τετάρτης. Στα ίδια πλάνα φαίνονται διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια με νερό εναντίον των οχημάτων με την αστυνομία να προσπαθεί να τους απωθήσει.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εργάζονται για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιχειρησιακή ικανότητα του συστήματος THAAD ως απάντηση στην πρόοδο της Βόρειας Κορέας στην πυρηνική και την πυραυλική απειλή», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σε δήλωσή του τονίζοντας ότι αυτό αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ανάπτυξη ήταν ένα κρίσιμο μέτρο για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και των συμμάχων της ενάντια των βομβιστικών απειλών της Βόρειας Κορέας και ότι θα την ολοκληρώσει «το συντομότερο δυνατό».

Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ. και της Νότιας Κορέας ήταν απρόθυμοι να συζητήσουν δημόσια την πρόοδο της εξάπλωσης του συστήματος πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα.

Ο Moon που είναι το φαβορί να κερδίσει τις εκλογές δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Νότιας Κορεάς θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD αφού λάβει υπόψιν της την άποψη της κοινής γνώμης και έπειτα από περαιτέρω συζητήσεις με την Ουάσινγκτον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις