Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Γενική αίματος: Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε αμέσως
ΥΓΕΙΑ

Γενική αίματος: Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε αμέσως

Οι αιματολογικές εξετάσεις, ή αλλιώς η γενική αίματος, είναι μια εξέταση που πρέπει να γίνεται περίπου κάθε δύο χρόνια από όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρόλα αυτά, όταν παίρνουμε τα αποτελέσματα, καλό είναι να μην τα βάζουμε στο συρτάρι, θεωρώντας αυτονόητο πως ο γιατρός θα μας ενημερώσει για όλα. Παρακάτω, θα δείτε πέντε βασικές ερωτήσεις που […]

c700x420

Οι αιματολογικές εξετάσεις, ή αλλιώς η γενική αίματος, είναι μια εξέταση που πρέπει να γίνεται περίπου κάθε δύο χρόνια από όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παρόλα αυτά, όταν παίρνουμε τα αποτελέσματα, καλό είναι να μην τα βάζουμε στο συρτάρι, θεωρώντας αυτονόητο πως ο γιατρός θα μας ενημερώσει για όλα.

Παρακάτω, θα δείτε πέντε βασικές ερωτήσεις που οφείλετε να κάνετε μόνος σας, κάθε φορά που παραλαμβάνετε τις εξετάσεις σας.

1. Βλέπετε κάποια ανωμαλία;

Ο κάθε δείκτης που εξετάζει η αιματολογική εξέταση κυμαίνεται σε ένα εύρος φυσιολογικών τιμών και οφείλετε να γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεστε.

2. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με το οικογενειακό μου ιστορικό;

Το οικογενειακό ιστορικό πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης, καθώς προειδοποιεί για τυχόν ευπάθειες.

3. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξετάσεις μου;

Ο λόγος που κάνουμε εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι για να παρακολουθούμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Μια σημαντική μεταβολή σε κάποιο δείκτη μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία στον οργανισμό, της οποίας η αιτία πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί.

4. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις καθημερινές μου συνήθειες;

Τα αποτελέσματα μιας αιματολογικής ή άλλης εξέτασης είναι δυνατό να αποτελέσουν αφορμή ώστε να υιοθετήσετε καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες.

5. Πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα;

Υπάρχει πάντα πιθανότητα για ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις ή συμπτώματα και οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε και άλλες εξετάσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις