Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Εκλογές Γαλλία: Κερδίζει έδαφος η Λεπέν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Εκλογές Γαλλία: Κερδίζει έδαφος η Λεπέν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, με τους Γάλλους να βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα. Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, χαρίζει έδαφος στην ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αν και δεν φαίνεται αυτό να είναι αρκετό για τη νίκη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που […]

macron-lepen

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, με τους Γάλλους να βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, χαρίζει έδαφος στην ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αν και δεν φαίνεται αυτό να είναι αρκετό για τη νίκη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου στις 23 Μαΐου. Οι Γάλλοι του δίνουν ποσοστό 24,5%, όμως συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση έχει χάσει ένα 0,5%.

Από την άλλη, η Μαρί Λεπέν συγκεντρώνει 23% με άνοδο όμως 1%, κάτι που όπως εκτιμούν οι αναλυτές συνδέεται με το τρομοκρατικό χτύπημα που έχει πανικοβάλλει τη Γαλλία.

Όσο για τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν και τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν πέφτουν στο 19% χάνοντας μισή μονάδα και όπως φαίνεται δεν θα συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Ο Γκαέλ Σλιμάν του Odoxa, στα σχόλια που ακολουθούν τη δημοσκόπηση, προβλέπει πως μεγάλος νικητής θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί».

Screenshot_6-32

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA

Σε δεύτερη δημοσκόπηση που ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εμφανιζονται ισόπαλοι αγγίζοντας το 23%.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA διεξήχθη διαδικτυακά και πολλοί ήταν αυτοί που απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με την επίθεση στο Παρίσι.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο της Κυριακής, αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις