Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τα σημάδια της κατάθλιψης στους νέους
ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια της κατάθλιψης στους νέους

Οι σπουδές, η οικονομική αβεβαιότητα και η έλλειψη ουσιαστικής ερωτικής ζωής είναι από τα πρώτα προβλήματα που βασανίζουν τους νέους, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν και πολύ τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Η κατάθλιψη δεν αργεί να εμφανιστεί, με τα σημάδια να μην είναι πάντοτε εμφανή. Απώλεια ενδιαφέροντος Τα περισσότερα νεαρά άτομα αγαπούν να βγαίνουν […]

348_ygeia_2

Οι σπουδές, η οικονομική αβεβαιότητα και η έλλειψη ουσιαστικής ερωτικής ζωής είναι από τα πρώτα προβλήματα που βασανίζουν τους νέους, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν και πολύ τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Η κατάθλιψη δεν αργεί να εμφανιστεί, με τα σημάδια να μην είναι πάντοτε εμφανή.

Απώλεια ενδιαφέροντος

Τα περισσότερα νεαρά άτομα αγαπούν να βγαίνουν με φίλους, έχουν συναρπαστικά χόμπι, λατρεύουν τα ταξίδια και ασχολούνται με τη μουσική. Εάν ξαφνικά οι δραστηριότητες αυτές δεν προσφέρουν χαρά ή ο νέος απομακρύνεται από τους φίλους και τις παρέες, ίσως οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Λιγότερη ενέργεια

Αν δεν έχεις όρεξη και ενέργεια όσο είσαι νέος, πότε θα έχεις; Τα άτομα με κατάθλιψη κατακλύζονται από την απογοήτευση ή την απελπισία. Τα συναισθήματα αυτά συνήθως συνοδεύονται από έλλειψη κινήτρων. Η μόνιμα κακή διάθεση στερεί την ενέργεια και εντείνει την κόπωση, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί της καθημερινότητας να επιβραδύνουν.

Απώλεια συγκέντρωσης

Οι αρνητικές σκέψεις, οι ανησυχίες και η απαισιοδοξία δεν αφήνουν το μυαλό να επικεντρωθεί σε σημαντικές αποφάσεις ή ακόμη και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα.

Αϋπνία τις πρώτες πρωινές ώρες

Αρκετοί νέοι που δίνουν μάχη με την κατάθλιψη ξυπνούν νωρίς το πρωί, γύρω στις 04:00 ή τις 05:00 τα χαράματα, αδυνατώντας να ξανακοιμηθούν. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες, με τις ορμόνες να αυξάνονται απότομα και να διακόπτουν τον ύπνο.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Πρόκειται για μια συχνή μέθοδο διαφυγής, τόσο για τους νέους, όσο και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το αλκοόλ θεωρείται λανθασμένα τακτική αντιμετώπισης, καθώς θολώνει παροδικά τη σκέψη, όμως δε βοηθά να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα.

Μειωμένη ερωτική διάθεση

Η νιότη είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία οι σεξουαλικές ορμές και το φλερτ επικρατούν. Η αδιαφορία για τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις είναι μία έκφανση της απομόνωσης που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη.

Αλλαγές στο βάρος

Η απότομη αυξομείωση του βάρους, λόγω αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες, είναι πιθανό να οφείλεται στην αλλαγή της διάθεσης. Άλλοτε παρατηρείται απώλεια όρεξης και άλλοτε υπερκατανάλωση φαγητού, όμως σε κάθε περίπτωση οι ακραίες διατροφικές συνήθειες είναι ανησυχητικές.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις