Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οχτώ σημάδια που υπογράφουν πως είσαι… “σαΐνι”
PLUS

Οχτώ σημάδια που υπογράφουν πως είσαι… “σαΐνι”

  Η εξυπνάδα, προνόμιο που δεν το έχει ο καθένας, είναι από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, που συμβάλλει στην πρόοδο του. Από μόνη της φυσικά δεν αρκεί, όμως είναι η πιο γερή βάση. Είναι όμως πολύ πιθανό να έχεις αμφιβολίες για την ευφυΐα σου και να υποτιμάς τις δυνατότητες σου. Οι επιστήμονες έχουν […]

 

Chess handicap game between the former world chess champion Garry Kasparov and four young chess players at City Hall of Thessaloniki, Greece, June 21, 2016. / Αγώνας handicap του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Garry Kasparov και τεσσάρων νεαρών σκακιστριών στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 21 Ιουνίου 2016.

Η εξυπνάδα, προνόμιο που δεν το έχει ο καθένας, είναι από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, που συμβάλλει στην πρόοδο του. Από μόνη της φυσικά δεν αρκεί, όμως είναι η πιο γερή βάση. Είναι όμως πολύ πιθανό να έχεις αμφιβολίες για την ευφυΐα σου και να υποτιμάς τις δυνατότητες σου. Οι επιστήμονες έχουν ξεχωρίσει τα σημάδια, ύστερα από πολυετείς έρευνες, που αποδεικνύουν πως κάποιος άνθρωπος είναι αυτό που λέμε «σαΐνι».

1. Δυσκολία στον ύπνο

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή κοιμάσαι αργά τουλάχιστον σου έχουμε ένα καλό νέο: Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνεται η ευφυΐα τόσο μειώνεται η ανάγκη για ύπνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι προτιμούν να μένουν ξύπνιοι έως αργά έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυϊας και μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία.

2. Μονογαμία, μόνο στους άνδρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της υψηλής ευφυΐας και της μονογαμίας, αλλά μόνο για τους άνδρες. Αυτό εξηγείται πιθανώς από το γεγονός ότι ο μέσος άνδρας, εξελικτικά, έχει «σχεδιαστεί» να είναι πολυγαμικός ώστε να περάσει τα γονίδιά του σε όσους περισσότερους απογόνους μπορεί. Επομένως, ο ευφυής άνδρας πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

3. Βρίζεις

Σύμφωνα με έρευνες όσοι βρίζουν έχουν συνήθως πλουσιότερο λεξιλόγιο. Καλό είναι όμως να μην το κάνεις, γιατί επισκιάζει κάθε καλό στοιχείο, όπως και τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

4. Παίρνεις ρίσκα

Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι που δεν φοβούνται το ρίσκο χειρίζονται καλύτερα ορισμένες καταστάσεις και παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.

5. Εμπιστεύεσαι τους άλλους

Σύμφωνα με έρευνα της Οξφόρδης, ο συσχετισμός μεταξύ υψηλού IQ και εμπιστοσύνης εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν καλύτερα τον χαρακτήρα των άλλων και συνεπώς να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με ανθρώπους που το αξίζουν.

6. Λες ψέματα

Εκτιμάται ότι ένας… ψεύτης χρησιμοποιεί πιο πολύπλοκες νοητικές διεργασίες για να στηρίξει το ψέμα του. Κι αυτό απέφυγε το, όπως το άσχημο λεξιλόγιο.

7. Είσαι κοινωνικά αδέξιος

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη πλέον το συμπέρασμα πολλών ερευνών ότι η κοινωνικότητα δεν είναι ένα από τα ατού των ιδιαίτερα έξυπνων ανθρώπων.

8. Πίνεις αλκοόλ

Φυσικά και το ποτό δεν σε κάνει πιο έξυπνο, κάθε άλλο. Απλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο ευφυείς άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στους πειραματισμούς…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις