Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα
PLUS

Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα λαχανικά και τα φρούτα, που χαλάνε προτού προλάβουμε να τα καταναλώσουμε. Δείτε όμως τί μπορούμε να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε φρέσκα: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο στα μούρα σας Μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει, συχνά  τρώμε μούρα από το καλάθι. Αλλά παρόλο την καλή μας όρεξη ή την […]

Fruits-and-Vegetables

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα λαχανικά και τα φρούτα, που χαλάνε προτού προλάβουμε να τα καταναλώσουμε. Δείτε όμως τί μπορούμε να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε φρέσκα:

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο στα μούρα σας

Μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει, συχνά  τρώμε μούρα από το καλάθι. Αλλά παρόλο την καλή μας όρεξη ή την σωστή ψύξη για τη διατήρησή τους, τα αφάγωτα μούρα μπορεί να μουχλιάσουν μέσα σε μια νύχτα. Ένας τρόπος για να σταματήσει η εμφάνιση του συγκεκριμένου μύκητα, δεν είναι με φυτοφάρμακα, αλλά παρέχοντας στα μούρα σας ένα ζεστό μπάνιο πριν από την αποθήκευση τους. Ονομάζεται “θερμοθεραπεία” και η διαδικασία περιλαμβάνει απλά βύθιση και στράγγισμα των μούρων από το πλαστικό καλάθι τους, σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Το ζεστό νερό σκοτώνει τα σπόρια της μούχλας και τα διατηρεί πιο φρέσκα. Φράουλες, μούρα και βατόμουρα συντηρούνται καλύτερα με βύθιση σε 125 βαθμούς για 30 δευτερόλεπτα. Μετά το μπάνιο, απλώνετε  τα μούρα σε μια πετσέτα ώστε να αναπνεύσουν και στη συνέχεια τα αποθηκεύετε.

Κρατήστε τις ντομάτες έξω από το ψυγείο

Οι ντομάτες είναι βασικό είδος για τους περισσότερους από μας, όλο το χρόνο, αλλά η διατήρησή τους το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί το ψυγείο να φαντάζει ένας σίγουρος τρόπος διατήρησης, αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν τις βάλετε, καθώς η τοποθέτησή τους σε χαμηλή θερμοκρασία χαλάει τη γεύση και την υφή τους μέσα σε μια-δυο μέρες. Αντίθετα, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ, αφού έχουμε βάλει μια χαρτοπετσέτα και τις τοποθετούμε με το μίσχο προς τα πάνω. Γύρω από το μίσχο βρίσκεται το πιο ευάλωτο μέρος του καρπού, άρα και το πιο πιθανό να χτυπηθεί και να σαπίσει. Η θερμοκρασία συντήρησης είναι πολύ σημαντικό στη διατήρησή τους και είναι προτιμότερο να  τις διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από πηγές θερμότητας ή από άμεσο ηλιακό φως. Αν δεν τις καταναλώνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλάζετέ τους θέση μέσα στο μπολ, για να αποφύγετε τον τραυματισμό τους. Υπάρχουν επίσης ειδικά μπολ, για τους πιο απρόσεχτους, που ελέγχουν τον αερισμό και την τοποθέτηση. Με αυτούς τους τρόπους οι ντομάτες διατηρούνται για μια εβδομάδα τουλάχιστον.

Τυλίξτε τα φυλλώδη λαχανικά σας

Τα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες από την αγορά τους για να είναι εξασφαλισμένη η φρεσκάδα και για να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αν είναι να τα αποθηκεύσετε, ο καλύτερος τρόπος για να παρατείνεται το χρόνο ζωής τους είναι να τα τυλίξετε, άπλυτα, σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία, η οποία θα τα έκανε να σαπίσουν  γρήγορα. Αφού τα τυλίξετε, τα βάζετε σε μια πλαστική σακούλα και τα διατηρείτε στο ψυγείο σας. Θυμηθείτε να απομακρύνετε τα χαλασμένα φύλλα από το ματσάκι πριν τα αποθηκεύσετε και να βάζετε κάθε είδος σε διαφορετική σακούλα.

Αναζωογονείστε τα μαρούλια και τα μυρωδικά με ένα κρύο μπάνιο

Αν τα λαχανικά σας έχουν αρχίσει να δείχνουν λίγο μαραμένα, λόγω θερμοκρασίας του ψυγείου, ή γιατί έμειναν λίγο παραπάνω στο ράφι μπορείτε, εύκολα να τα αναζωογονήσετε με ένα παγωμένο μπάνιο. Απλά τοποθετείστε τα μαρούλια ή τα μυρωδικά σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και κουνήστε το λιγάκι για να τα ζωντανέψετε. Ένα με δύο λεπτά είναι αρκετά για να δείχνουν νέα και φρέσκα.

Παγώστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Εάν υπερεκτιμήσατε το πόσο γρήγορα μπορείτε να καταναλώσετε τα λαχανικά που αγοράσατε, μην τα θεωρείτε χαμένα και τα πετάξετε. Αντίθετα, καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση. Μπορείτε να καταψύξετε λαχανικά, όπως πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, αγγούρια, κρεμμύδια, μελιτζάνες, μανιτάρια, φράουλες, βατόμουρα, μπανάνες … και ο κατάλογος συνεχίζεται! Απλά βεβαιωθείτε ότι τα έχετε ζεματίσει σε ζεστό νερό πριν τα βάλετε σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Το ζεμάτισμα εξουδετερώνει τα βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα, καθυστερώντας την αλλοίωσή τους.

Καταψύξτε τις μαυρισμένες μπανάνες

Πάντα υπήρχε ένας μύθος που έλεγε πως αν βάλεις τις μπανάνες στο ψυγείο χαλάνε πιο εύκολα. Ενώ η μπανάνα στο ψυγείο μπορεί να μαυρίσει σε μερικές ώρες, το εσωτερικό της παραμένει τέλειο για φάγωμα. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου ενεργοποιεί ένα ένζυμο που βρίσκεται στη μπανάνα και μαυρίζει το δέρμα της, αλλά η ίδια θερμοκρασία διατηρεί το εσωτερικό της για περισσότερο καιρό χωρίς να χαλάσει.  Εάν βρίσκετε αποκρουστικό το να ξεφλουδίζετε μια μαυρισμένη μπανάνα, δοκιμάστε να την βάλετε μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι, πριν την τοποθετήσετε στο ψυγείο. Αυτό το κόλπο θα την κάνει να δείχνει πιο νόστιμη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις