Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / EDITORIAL / Απειλώντας εκ του ασφαλούς
EDITORIAL

Απειλώντας εκ του ασφαλούς

του Νίκου Καραμάνογλου Η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ δεν τον πτόησε. Ούτε να παίξει με την ψυχολογία του μεταφραστή, βάζοντάς τον στη θέση να μεταφράσει το ανεκδιήγητο «δεν παίζουμε τις κουμπάρες», ούτε να παίξει με την ψυχολογία των εταίρων. Απείλησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, […]

ts

του Νίκου Καραμάνογλου

Η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ δεν τον πτόησε. Ούτε να παίξει με την ψυχολογία του μεταφραστή, βάζοντάς τον στη θέση να μεταφράσει το ανεκδιήγητο «δεν παίζουμε τις κουμπάρες», ούτε να παίξει με την ψυχολογία των εταίρων. Απείλησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. Απείλησε με το ύφος του απηυδισμένου, του κουρασμένου από την αδικία και του αποφασισμένου για όλα. Και πέτυχε!

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας στα βασικά στοιχεία του πακέτου μεταρρυθμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, υποσχόμενος ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιτύχουν μια ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία. Είπε κι άλλα για μεγάλη πρόοδο, για αλλαγή στρατηγικής και για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων, αλλά η ουσία ήταν μία: «Υπάρχει συμφωνία στα βασικά θέματα των μεταρρυθμίσεων… Η συμφωνία για την Ελλάδα περιλαμβάνει μέτρα 1% ΑΕΠ μέτρα από το ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ, κυρίως από το αφορολόγητο το 2020». Στο ίδιο πνεύμα και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ μάς χτύπησε φιλικά την πλάτη: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα. Η συνεχής αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στον τραπεζικό κλάδο. Να διανύσουμε το τελικό μίλι και να φτάσουμε στον στόχο».

Και έτσι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο target group, που τον ενδιαφέρει, στους εργασιακά εξαρτημένους δηλαδή από την παραμονή του στην εξουσία και σε όσους αρνούνται να αποδεχθούν την πασιφανή ανεπάρκεια της κυβέρνησης του, ως σκληρός διαπραγματευτής. Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως η συμφωνία είχε κλείσει ήδη από την Πέμπτη και η Βαλέτα ήταν μόνο η επιβεβαίωση; Μήπως η απειλή που εκτόξευσε ήταν εκ του ασφαλούς και μόνο για εσωτερική κατανάλωση; Δεν θα μάθουμε ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα μπορεί να «θρέψει τους καρπούς του», όπως ο ίδιος ανελλήνιστα, αλλά πολύ χαρακτηριστικά είπε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις