Ευρωομόλογο κατά Σόιμπλε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωομόλογο κατά Σόιμπλε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Μόνο με το ευρωομόλογο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Σόιμπλε! Σ’ αυτή τη σκέψη καταλήγουν κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη, οι οποίοι ετοιμάζονται για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μέσω αυτού ελπίζουν ότι θα βρουν λύση στο πρόβλημα του χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο η Γερμανία τρέμει! Τα δικά της ομόλογα θα είναι υποδεέστερα. Αυτή την ώρα η Κεντρική […]

06.04.2017 | 13:35

Μόνο με το ευρωομόλογο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Σόιμπλε! Σ’ αυτή τη σκέψη καταλήγουν κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη, οι οποίοι ετοιμάζονται για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μέσω αυτού ελπίζουν ότι θα βρουν λύση στο πρόβλημα του χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο η Γερμανία τρέμει! Τα δικά της ομόλογα θα είναι υποδεέστερα.

Αυτή την ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας ετοιμάζεται… Έχει σχέδιο για την εισαγωγή των σούπερ ομολόγων, των Ευρωπαϊκών Ασφαλών Ομολόγων «European Safe Bonds» (ESB), όπως λένε οι Γάλλοι. Αυτά τα ομόλογα, κατά τους δημιουργούς τους, «θα σβήσουν   μία κι έξω το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη και τους κινδύνους μετάδοσης του ιού της κρίσης σε άλλες χώρες. Θα είναι ένα πακέτο νέων ομολόγων από κράτη της ευρωζώνης, των ESB, που θα διατίθενται σε επενδυτές, εξασφαλίζοντάς τους από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας… Ακόμη θα σπάσουν τον ανακυκλούμενο κίνδυνο κρατών, τραπεζών, πολιτών που κινούνται σε τροχιά χρεοκοπίας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν θέλει να τα συμπεριλάβει στη Λευκή Βίβλο, ενώ  το υπουργείο Οικονομικών και η η Μπούντεσμπανκ στην Γερμανία δεν βρίσκουν ύπνο… Ουσιαστικά  τα ευρωομόλογα είναι η απάντηση  της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στον Σόιμπλε… Μάλιστα Σόιμπλε και Μέρκελ είναι σε κοινή γραμμή! Σε τέτοιο σημείο που όταν το 2012 η κρίση στην Ευρώπη ήταν στο μεγαλύτερο ύψος της η Μέρκελ είχε αναφωνήσει «ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν, όσο υπάρχω!».

Πάμε, λοιπόν, σε διαμάχη Βερολίνου-Βρυξελλών; Μάλλον ναι! Τα κράτη-μέλη θα στηρίξουν την Κεντρική τους Τράπεζα, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση. Θα πει ότι τα   ευρωομόλογα δεν αποτελούν ασφαλές εργαλείο αναχρηματοδότησης και ότι σε περίπτωση που ξεσπάσει κρίση και δεν βρεθεί αγοραστής, τότε μπορεί  να μην βρίσκεται λύση! Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο τον Σόιμπλε… Η λύση των ευρωομολόγων κερδίζει έδαφος, γιατί μοιάζει πολύ με το σχέδιο Ομπάμα που έβγαλε την Αμερική από το αδιέξοδο!

 

Exit mobile version