Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πετρόπουλος-Βρούτσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις συντάξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος-Βρούτσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις συντάξεις

Ο νυν και ο τέως διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Πολύ καλύτερη εικόνα στα έσοδα παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο. Κατά Πετρόπουλο, «ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ αντί για προϋπολογισμένο έλλειμμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ.  Τα  έσοδα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των […]

politiki_4

Ο νυν και ο τέως διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Πολύ καλύτερη εικόνα στα έσοδα παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο. Κατά Πετρόπουλο, «ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ αντί για προϋπολογισμένο έλλειμμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ.  Τα  έσοδα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων παρουσιάζουν αυξητική τάση, παρότι μειώθηκαν οι εισφορές. Αυτό συνέβη, καθώς αρκετοί ασφαλισμένοι βρέθηκαν πάλι εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι απείχαν λόγω των υψηλών εισφορών που ίσχυαν. Η λύση βρίσκεται στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε στα αποτελέσματα, τα οποία ήδη αποδίδουν, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΕΦΚΑ». Για την 13η σύνταξη είπε: «Η  13η σύνταξη είχαμε πει ότι θα δινόταν αυτομάτως από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν παρεμβήκαμε και δεν βάλαμε κριτήρια για την εφαρμογή της σχετικής παροχής. Δεν ήταν εισοδηματικά τα κριτήρια. Ο νόμος δεν προέβλεπε εξαίρεση, δεν είναι ΕΚΑΣ».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης μίλησε για εξοντωτικές εισφορές: «Το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται, λόγω των εξοντωτικών εισφορών και, κυρίως, λόγω των συντελεστών αναπλήρωσης. Το σύστημα χρειάζεται αλλαγές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Απαιτείται αλλαγή στους συντελεστές αναπλήρωσης, για να γίνει ανταποδοτικό και δίκαιο, μείωση των εισφορών, καθώς αλλαγές στην αγορά εργασίας – στις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλιστικό νόμο και την απλοποίηση του εργατικού δικαίου στη χώρα μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις