alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Όμιλος ΔΕΠΑ: Αλλάζει τα δεδομένα της Ευρώπης με επενδύσεις μισό δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμιλος ΔΕΠΑ: Αλλάζει τα δεδομένα της Ευρώπης με επενδύσεις μισό δισ. ευρώ

kitsakos2

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο, το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΕΠΑ, θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες καταναλωτές.  Η φθηνότερη τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο ρόλος του στην προστασία του περιβάλλοντος, κάνουν αυτή την εναλλακτική πηγή θέρμανσης να μοιάζει ιδανική.

Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, οι επενδύσεις ύψους 300 εκατ. Ευρώ που θα υλοποιήσει η εταιρεία σε νέα εθνικά δίκτυα, θα φέρουν το αέριο σε 200 χιλιάδες νέους πελάτες οικιακούς και επαγγελματικούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κ» με αφορμή το Round Table των Βρυξελλών ο κ. Κιτσάκος μίλησε για τις προτεραιότητες της ΔΕΠΑ, το σχέδιο της εταιρείας να «συμμαχήσει» με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους τρόπους που θα επεκτείνουν τη χρήση του φυσικού αερίου.

Η συνέντευξη του Θεόδωρου Κιτσάκου στον Χάρη Φλουδόπουλο

kitsakos

 – Κύριε Κιτσάκο, η αγορά του αερίου αλλάζει και απελευθερώνεται. Ποιος θα είναι ο νέος ρόλος της ΔΕΠΑ;

Το φυσικό αέριο παραμένει η πλέον αναπτυσσόμενη μορφή ενέργειας παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς το μερίδιο στην ενεργειακή κατανάλωση είναι μόλις 10% όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. είναι 20%. Πράγματι η αγορά ανοίγει, και σε αυτό το περιβάλλον ο όμιλος ΔΕΠΑ συμβάλλει με κάθε τρόπο. Στόχος μας είναι το όφελος από τη λειτουργία μιας απελευθερωμένης κι ανταγωνιστικής αγοράς να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Σας θυμίζω τον καταλυτικό ρόλο της ΔΕΠΑ στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, με προμήθεια έκτακτων φορτίων που απέτρεψαν συνέπειες ενδεχομένως πολύ δυσάρεστες για τους πολίτες και την οικονομία.

– Μπορεί κατά την άποψή σας η Ελλάδα να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο;

Ως εταιρεία εργαζόμαστε ώστε η χώρα μας να αντλήσει τα μέγιστα οφέλη από την αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή. Ενισχύουμε με επενδύσεις στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας και ταυτόχρονα προχωράμε τις μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες μας με κορυφαίους “παίκτες” της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.

Έργα στα οποία μετέχουμε, όπως οι αγωγοί EastMed, ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ο IGB, πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης η ΔΕΠΑ έχει συμβολαιοποιήσει μεγάλη ποσότητα αερίου από τον αγωγό TAP ενώ βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένης μελέτης αναφορικά με τη συμμετοχή της στο έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Στις Βρυξέλλες είχα την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την ιδιαίτερη σημασία του αγωγού EastMed, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες επιλογές μεταφοράς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακού κέντρου, ενώ η ΔΕΠΑ θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη θετική έκπληξη των επόμενων χρόνων, προσδίδοντας νέα εθνική αυτοπεποίθηση.
 
– Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη συμφωνία Eni και Gazprom;

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι οι διεθνείς συνεργασίες της ΔΕΠΑ περιλαμβανομένου και του σχεδίου IGI-POSEIDON σε συνεργασία με την EDF EDISON έχουν ως απαράβατη αρχή την πλήρη εναρμόνιση και τον απόλυτο σεβασμό προς τους κανόνες-οδηγίες της Ε.Ε.

– Πώς πήγε η αγορά αερίου και η ΔΕΠΑ το 2016; 

Το 2016 η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε σημαντικά. Ως προς τους όγκους η ΔΕΠΑ πέτυχε αύξηση πωλήσεων ποσοτήτων της τάξης του 34%, ενώ σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου ενισχύσαμε τα αποτελέσματά μας και το EBITDA του Ομίλου έφτασε τα 256 εκατ. ευρώ, μια  εξέλιξη που, σε συνδυασμό με την απουσία τραπεζικών βαρών, δείχνει πολύ ισχυρούς δημοσιονομικούς δείκτες και αποδεικνύει ότι είμαστε μια νοικοκυρεμένη και δυναμική εταιρεία στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές και οι πελάτες μας απόλαυσαν χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα  των διαπραγματεύσεων για τη βελτίωση των όρων με τους προμηθευτές μας.

depa
 
– Ποιες είναι οι επενδύσεις σας στο μέλλον;  

Τα επόμενα 15 χρόνια από τις επενδύσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περιμένουμε να αυξηθεί η κατανάλωση του φυσικού  αερίου στα 7-8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης τα 0,2 έως 0,4 δισ. κυβικά μέτρα. Ήδη έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσουν εφικτή την πραγματοποίηση 180 χιλιάδων νέων οικιακών συνδέσεων, 19 χιλιάδων νέων εμπορικών πελατών και 400 νέων μεγάλων βιομηχανικών πελατών. Οι επενδύσεις αφορούν τις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Οι επόμενοι στόχοι μας αφορούν στην επέκταση στη Δυτική Ελλάδα και μάλιστα με αξιοποίηση υποδομών LNG, ένα συνολικό πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί από τις αρχές του 2019 έως το 2023.

Η ΔΕΠΑ σχεδιάζει, επίσης, τη διανομή LNG σε μικρή κλίμακα για ναυτιλιακή χρήση καθώς και τροφοδοσία περιοχών όπως η Κρήτη και τα μεγάλα νησιά σε συνεργασία με τη ΔΕΗ (έχει ήδη υπογραφεί MOU). Εδώ μάλιστα διαμορφώνεται κι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για πιθανή συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, το σχέδιο εισόδου στη λιανική αγορά μέσα στο 2017 το οποίο και μελετάμε.
 
– Ποια είναι τα οφέλη της αεριοκίνησης που προωθείτε μέσω των πρατηρίων FISIKON;

Το φυσικό αέριο κίνησης “αλλάζει πορεία” στις μεταφορές και τις στρέφει στην πράσινη ενέργεια, την υψηλή απόδοση και κυρίως την οικονομία. Η αεριοκίνηση προσφέρει πληθώρα επιλογών σε ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς και η αγορά προσαρμόζεται στην αυξανόμενη ζήτηση για το λεγόμενο “πράσινο καύσιμο” που η ΔΕΠΑ προωθεί στην Ελλάδα μέσα από τα πρατήρια FISIKON. Το φυσικό αέριο κίνησης, προσφέρει οικονομία έως και 65% και αισθητά υψηλότερη απόδοση.

– Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ΔΕΠΑ στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση;

Η ΔΕΠΑ έχει υιοθετήσει μια κοινωνικο-κεντρική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην προσιτή τιμολογιακή πολιτική και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η ΔΕΠΑ συμβάλλει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Η μετάβαση στο φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει και άλλο το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”