Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής οι γυναίκες από τους άντρες
ΥΓΕΙΑ

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής οι γυναίκες από τους άντρες

Το γεγονός πως τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, δεν είναι πραγματικότητα που αποδεικνύεται μόνο στο ανθρώπινο γένος, καθώς το ίδιο έχουν δείξει έρευνες σε άλλα πρωτεύοντα όντα, όπως οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες. Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά και την Κένυα, προχώρησαν σε μία νέα επιστημονική μελέτη με […]

340_ygeia_3

Το γεγονός πως τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, δεν είναι πραγματικότητα που αποδεικνύεται μόνο στο ανθρώπινο γένος, καθώς το ίδιο έχουν δείξει έρευνες σε άλλα πρωτεύοντα όντα, όπως οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες. Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά και την Κένυα, προχώρησαν σε μία νέα επιστημονική μελέτη με πάνω από ένα εκατομμύριο στοιχεία γεννήσεων και θανάτων ανθρώπων από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η ίδια ανάλυση έγινε και σε στοιχεία έξι ειδών πρωτευόντων, μεταξύ αυτών οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι μπαμπουίνοι.

Το πρώτο συμπέρασμα των επιστημόνων είναι πως οι άνθρωποι έχουν επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής τους περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται εντυπωσιακά στις τελευταίες γενιές. Επίσης, χάρη στην ιατρική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, οι άνθρωποι απολαμβάνουν μακροβιότερες και πιο υγιείς ζωές. Όμως παρόλα αυτά, οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα να ζουν περισσότερα χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι που θα ερχόταν στη ζωή διακόσια χρόνια πριν στη Βόρεια Ευρώπη, θα ζούσε περισσότερα τρία ή τέσσερα χρόνια από ένα αγόρι στην ίδια ηλικία. Σήμερα ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες, παρά το ότι και τα δύο φύλα ζουν περισσότερο σαράντα έως πενήντα χρόνια από ότι ίσχυε τότε. Στη σύγχρονη Ρωσία η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο φύλων αγγίζει τα δέκα χρόνια. Το γεγονός πως σε όλες τις χώρες οι γηραιότεροι άνθρωποι είναι συνήθως γυναίκες, δεν εξηγείται με απόλυτη σαφήνεια. Πιθανόν να είναι γενετικά τα αίτια ή και ορμονικά. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ταλαιπωρούν την άμυνα των ανδρών και από την άλλη το ισχυρό φύλο εκτίθεται πιο εύκολα σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις, λένε οι επιστήμονες.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις