Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Yoga: Σώμα, μυαλό και καρδιά σε πλήρη αρμονία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Yoga: Σώμα, μυαλό και καρδιά σε πλήρη αρμονία

της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου Yoga: Σώμα, μυαλό και καρδιά σε πλήρη αρμονία Αυτοπειθαρχία, πνευματική διαύγεια, ενδυνάμωση του σώματος, οξύτητα του νου, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της yoga, που αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Ως φιλοσοφία, η yoga προτείνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής, του οποίου η φυσική άσκηση είναι μόνο ένα μέρος, ενώ […]

yoga-tree

της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Yoga: Σώμα, μυαλό και καρδιά σε πλήρη αρμονία

Αυτοπειθαρχία, πνευματική διαύγεια, ενδυνάμωση του σώματος, οξύτητα του νου, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της yoga, που αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Ως φιλοσοφία, η yoga προτείνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής, του οποίου η φυσική άσκηση είναι μόνο ένα μέρος, ενώ απώτερος στόχος είναι να προετοιμαστεί το σώμα για τον διαλογισμό.

Με μια μακρά παράδοση 5000 ετών, η yoga («ένωση» ή «αρμονία), άρχισε τα τελευταία χρόνια να εξαπλώνεται και στον δυτικό κόσμο, με πιο δημοφιλή την Hatha yoga, κάτω από την ομπρέλα της οποίας συγκαταλέγονται όλα τα διάφορα είδη γιόγκα που επικεντρώνονται στην εκγύμναση του σώματος. Περιλαμβάνει -εκτός από τις asanas (τις σωματικές πρακτικές)- πρακτικές συγκέντρωσης (dharana) & διαλογισμού, καθώς και πρακτικές αναπνοών (pranayama).

Η πρώτη εκπαιδεύτρια BUTI Yoga στην Ευρώπη

Την πρώτη εκπαιδεύτρια BUTI Yoga στην Ευρώπη, Ειρήνη Δαμανάκη, μπορεί να τη βρει κάποιος στο Yoga4all σε Άνω Γλυφάδα και Ηλιούπολη. Η Ειρήνη μίλησε στην «Alpha freepress» για το πάθος της, που εδώ και πολλά χρόνια έκανε επάγγελμα, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη της yoga: «Από την παιδική και εφηβική μου ηλικία ασχολήθηκα με τον στίβο και την ενόργανη γυμναστική. Με τη yoga ασχολούμαι τα τελευταία 18 χρόνια, αρχικά σαν ασκούμενη και στη συνέχεια επαγγελματικά. Έχω συμπληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 1000 ώρες εκπαίδευσης, διδάσκω Yoga, Buti Yoga & Yogasing, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζω να διδάσκομαι Vinyasa, Ashtangha, Dharma Yoga & Handstands. Ταυτόχρονα ασχολούμαι πολύ με την διάδοση της BUTI Yoga στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ισχυρό σύστημα χορευτικής yoga, που έχει κατακτήσει την Αμερική, γιατί εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα».

 

Με τη yoga κανουμε «ειρήνη» με τον εαυτό μας

Η Ειρήνη είναι φανατική υπέρμαχος της ενέργειας και πιστεύει ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή, καθώς και στη βαθύτερη κατανόησή της, παρέχοντας την πολυπόθητη ισορροπία που ξεκινάει από τον «πυρήνα» μας: «Η yoga με βοήθησε να καταλάβω ότι το να έχουμε ένα πολύ ωραίο σώμα είναι σημαντικό, αλλά το σώμα είναι φθαρτό και εκείνο που μένει στους γύρω μας είναι η ενέργεια, η ψυχή και τα συναισθήματα που δίνουμε».

Η ίδια διδάσκει και διάφορα είδη θεραπευτικής yoga και, όπως μας λέει: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη, όταν ακούω τους μαθητές μου να μου λένε ότι μέσα από τα μαθήματά μας γίνονται πιο δυνατοί σωματικά, πετυχαίνουν τους στόχους τους, αλλά πάνω από όλα μαθαίνουν να αγαπάνε τον εαυτό τους και να δίνουν αγάπη. Να κάνουν “ειρήνη”» με τον εαυτό τους και να αποδέχονται αυτό που είναι, αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος και οι περισσότεροι το καταφέρνουν».

Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Η yoga είναι αναπνοή και η αναπνοή είναι ζωή. Πέρα από τη σωματική ευεξία που μας προσφέρει, μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, να χαλαρώνουμε, να αποβάλουμε το στρες. Είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και μπορούμε να το κάνουμε. Όλα τα μαθήματα έχουν επίπεδα και η κάθε στάση πολλές παραλλαγές, ώστε καθένας να βρίσκει αυτό που του ταιριάζει, ακόμα κι αν είναι αρχάριος, αγύμναστος ή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας».

Ένα μαγικό ταξίδι στην αφοβία

Την Μάρθα Βούλγαρη την συναντήσαμε στο body analysis pilates & aerial yoga studio στη Νέα Μάκρη. Υπήρξε χορεύτρια και δασκάλα κλασσικού και σύγχρονου χορού, τα βήματά της όμως πριν μερικά χρόνια την  έφεραν κοντά στη yoga, η οποία την κέρδισε, όπως μας αφηγείται η ίδια: «Το προσωπικό μου μαγικό ταξίδι ξεκίνησε στο στούντιο NYSY, όπου η μοναδικά εμπνευσμένη, δυναμική και θεραπευτική πρακτική της Βιβής Λέτσου, Abhaya Yoga, με έκανε να την αγαπήσω. Ήταν ένα ταξίδι στο σώμα, το νου, την καρδιά, την δύναμη, την αφοβία. Ένα ταξίδι μακρύ, απολαυστικό και καθοριστικό».

 

475111

Η yoga είναι για όλους

«Η μητέρα Τερέζα έλεγε: “Η μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί να διανύσει κάποιος είναι 35 εκατοστά. Όσο απέχει δηλαδή το μυαλό από την καρδιά”. Η yoga κάνει αυτό ακριβώς, φέρνει το νου πιο κοντά στην καρδιά», υποστηρίζει. «Η yoga είναι μια στάση ζωής. Πέρα από τα σωματικά οφέλη γίνεσαι καλύτερος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, μαθαίνεις να μην φοβάσαι, να μπορείς να αντιμετωπίζεις τα πάντα και να προστατεύεις τον εαυτό σου».

Η Μάρθα σήμερα είναι δασκάλα θεραπευτικού πιλάτες, Aerial yoga και abhaya yoga και, όπως μας λέει, έχει μαθητές όλων των ηλικιών. «Η yoga είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σωματικής διάπλασης. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη, που καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, εγκύους, τρίτη ηλικία, για όλους υπάρχει ένα μάθημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους», αλλά όπως επισημαίνει «το πιο σημαντικό είναι να βρει κανείς ένα δάσκαλο που θα του ταιριάζει και θα τον εμπνέει, καθώς η άσκηση της γιόγκα απ’ τη φύση της απαιτεί και δημιουργεί μια προσωπική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ξεκινήσει γιόγκα να δοκιμάσει σε διαφορετικά στούντιο, προτού αποφασίσει αν θα συνεχίσει και ποιο σύστημα θα επιλέξει, καθώς κάθε δάσκαλος έχει τη δική του προσέγγιση και φιλοσοφία στο μάθημά του». Παράλληλα, συμπληρώνει: «Η yoga σε βάζει σε μια άλλη αντίληψη της ομάδας και της κοινότητας. Δεν είσαι μόνος σου. Δουλεύεις πάνω στον εαυτό σου μέσα από την αλληλοστήριξη, μέσα από τη σχέση που έχεις με το δάσκαλό σου και τους υπόλοιπους μαθητές. Υπάρχει μια διευρυμένη συνείδηση».

Yoga για παιδιά   

«Η γιόγκα είναι μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να ξεκινήσουν από νωρίς το ταξίδι για την προσωπική ανάπτυξη και την διανοητική τους υγεία», υπογραμμίζει η Μάρθα Βούλγαρη. Και εξηγεί: «Τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλαπλά και σφαιρικά. Η κίνηση τα θέτει σε διανοητική εγρήγορση και εξασφαλίζει την υγιή τους διανοητική και σωματική ανάπτυξη. Αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό, αφού διδάσκονται να κυριαρχούν στο σώμα τους, χωρίς να συγκρίνονται με κανέναν. Αυτή η επιτυχία τα κάνει να νιώθουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους, αφού μαθαίνει στα παιδιά πως να μετατρέπουν τα αρνητικά συνήθη συναισθηματικά μοτίβα συμπεριφορών σε υψηλότερες ενέργειες δημιουργικότητας, θάρρους, δύναμης, συμπόνιας και κατανόησης».

Οφέλη της yoga   

  • Προσφέρει δύναμη, ευλυγισία και ευκινησία
  • Βοηθάει στη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση, οσφυαλγία, ισχιαλγία, μπλοκαρίσματα στη σπονδυλική στήλη, αυχενικό κ.λπ.)
  • Συντελεί στην δημιουργία και διατήρηση της ισορροπίας και της σωστής στάσης του σώματος
  • Βοηθάει το σώμα να αποβάλει γρηγορότερα τις τοξίνες
  • Διδάσκει σωστή αναπνοή
  • Αυξάνει την ροή θεραπευτικών ορμονών και ουσιών μέσω της σωστής αναπνοής.
  • Βοηθά στην ηρεμία, την συγκέντρωση και την κοινωνικοποίηση
  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση
  • Μειώνει το στρες και το άγχος
  • Αναπτύσσει την κριτική ικανότητα και την κιναισθησία
  • Προωθεί υψηλές αξίες συμπόνιας, ενσυναίσθησης, αγάπης και κατανόησης
yoga-tree

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις