Μουζάλας σε Spiegel: “Κάνω έκκληση στην Ευρώπη. Δεν ‘χωρά’ στην Ελλάδα ούτε ένας ακόμη πρόσφυγας”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουζάλας σε Spiegel: “Κάνω έκκληση στην Ευρώπη. Δεν ‘χωρά’ στην Ελλάδα ούτε ένας ακόμη πρόσφυγας”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σε τόνο δραματικό και καλώντας την Ευρώπη να δείξει κατανόηση και να σεβαστεί τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τρόπο που αντιμετώπισε το προσφυγικό, ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε στο Spiegel για τις ασταμάτητες εισροές. «Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας. Θα […]

26.03.2017 | 12:25

Σε τόνο δραματικό και καλώντας την Ευρώπη να δείξει κατανόηση και να σεβαστεί τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τρόπο που αντιμετώπισε το προσφυγικό, ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε στο Spiegel για τις ασταμάτητες εισροές.

«Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας. Θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα κι άλλο με την επιστροφή στην εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου. Μόλις καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο θέμα της στέγασης των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και βρισκόμαστε στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο προσφυγικό δεν μειώνεται επίσης».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής αν δέχεται τους κανόνες του Δουβλίνου ή αν αρνείται κατηγορηματικά να τους εφαρμόσει, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει άλλον αριθμό προσφύγων.

«Ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων. Mόλις σηκωθήκαμε. Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι».

Το γερμανικό περιοδικό, συνέχισε να ρωτά αν η Ελλάδα αποκλείει την υποδοχή κι άλλων προσφύγων.
«Μπορούμε να δεχτούμε το πολύ μία μικρή ομάδα, ως σύμβολο ότι δεν απορρίπτουμε τους κανόνες του Δουβλίνου εξολοκλήρου. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Από τους συμφωνηθέντες 32.000 πρόσφυγες, μόλις οι 10.000 έχουν κατανεμηθεί σε άλλες χώρες μέλη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης».

Για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας είπε ότι «είναι σύνθετη και παραμένουν τα γκρίζα σημεία, αλλά η συμφωνία είναι μία επιτυχία, διότι οι ροές των προσφύγων περιορίστηκαν πάρα πολύ και μάλιστα χωρίς φράχτες. Μετά τη συμφωνία έρχονται μόνο 60 πρόσφυγες τη μέρα».

Όσο για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν στα νησιά, ο υπουργός είπε πως «ζητήσαμε από την Ε.Ε. την άδεια να ανακουφίσουμε τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Δεν έχουμε όμως πάρει ακόμα καμιά απάντηση».

Exit mobile version