Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι προκαλεί το κινητό δίπλα στο κρεβάτι
PLUS

Τι προκαλεί το κινητό δίπλα στο κρεβάτι

  Οι επιστήμονες χτυπάνε το καμπανάκι σε όσους κοιμούνται με το κινητό δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ, επισημαίνοντας πως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για να μελετήσουν 35 άνδρες και 36 γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών. […]

 

Οι επιστήμονες χτυπάνε το καμπανάκι σε όσους κοιμούνται με το κινητό δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ, επισημαίνοντας πως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για να μελετήσουν 35 άνδρες και 36 γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών. Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα ορισμένοι είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία ίση με αυτή που λαμβάνουμε όταν χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο, ενώ άλλοι τοποθετήθηκαν σε όμοιες συνθήκες, αλλά με ψευδή έκθεση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν εκτεθεί σε πραγματική ακτινοβολία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να μπουν στο πρώτο από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου και όταν αυτό συνέβη τελικά έμειναν λιγότερο χρόνο στο βαθύτερο στάδιο ύπνωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών πειραμάτων έκθεσης σε ασύρματα σήματα 884 MHz επηρεάστηκαν σημαντικά συστατικά του ύπνου που παίζουν ρόλο στην ανάκαμψη του οργανισμού από την κούραση της ημέρας. Η ακτινοβολία δηλαδή διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνη που ελέγχει του εσωτερικούς ρυθμούς του οργανισμού.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες πίστευαν ότι ήταν ευαίσθητοι στα ηλεκτρονικά σήματα, αναφέροντας περισσότερα συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες και γνωστική εξασθένηση από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν αν είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία από τη συσκευή του κινητού ενοχοποιείται για αϋπνία, πονοκεφάλους και σύγχυση και εμποδίζει το σώμα να αυτοανανεωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις