Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χορτοφαγία και προστασία του περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χορτοφαγία και προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η διατροφή συνιστά σημαντικό μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος, από τη στιγμή που ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κρέας απαιτεί τριπλάσιους φυσικούς πόρους, σε σχέση με ένα βασισμένο σε φυτικές τροφές. Για παράδειγμα, στις κτηνοτροφικές μονάδες, τα εκτρεφόμενα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, απαιτούνται 7 […]

lentilquinoaburgers1

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η διατροφή συνιστά σημαντικό μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος, από τη στιγμή που ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε κρέας απαιτεί τριπλάσιους φυσικούς πόρους, σε σχέση με ένα βασισμένο σε φυτικές τροφές.

Για παράδειγμα, στις κτηνοτροφικές μονάδες, τα εκτρεφόμενα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, απαιτούνται 7 κιλά φυτικών καρπών, για την εκτροφή των αγελάδων μέχρι την σφαγή τους, ενώ για κάθε κιλό χοιρινού, απαιτούνται 4 κιλά φυτικών καρπών. Υπολογίζεται ότι το 70% της αγροτικής γης σε ολόκληρο τον πλανήτη χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εκτροφής των ζώων. Αντίστοιχη επιβάρυνση προκαλεί η εκτροφή των ζώων και στην παγκόσμια κατανάλωση νερού. Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί περίπου το 70% του πόσιμου νερού. Για να παραχθεί 1 κιλό σιταριού απαιτούνται 1.000-2.000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, χρειάζονται 13.000 έως και 100.000 λίτρα νερού. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται, καθώς και τα απόβλητα που παράγονται στις κτηνοτροφικές μονάδες, επιβαρύνουν το οικοσύστημα, μέσω της μόλυνσης των υδάτων.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η εκτεταμένη εκτροφή ζώων, οδηγεί στην εκπομπή μεγάλης ποσότητας ρύπων στην ατμόσφαιρα και συνιστά επιβάρυνση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 1/3 της παραγωγής του μεθανίου, που σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα, παράγεται από τις αγελάδες και τα πρόβατα που εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες. Μια αγελάδα εκλύει 500 λίτρα μεθανίου ημερησίως. Οι μέθοδοι επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων και η μεταφορά τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, συμμετέχουν στην αύξηση εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις