Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κάνε παιδιά να δεις… μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!
PLUS

Κάνε παιδιά να δεις… μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!

Τα οφέλη του να είναι κανείς γονιός δεν μπορούμε ούτε να τα αγγίξουμε καθώς είναι αμέτρητα, όμως αυτή τη φορά οι επιστήμονες, ανακάλυψαν πως όσοι έχουν παιδιά, έχουν και αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Με πιο απλά λόγια, τα ξενύχτια που ρίχνουν οι γονείς όταν έρχονται στο «σπίτι» τα μωρά, τα παίρνουν σε χρόνια! Επιστήμονες από το […]

fam-sil

Τα οφέλη του να είναι κανείς γονιός δεν μπορούμε ούτε να τα αγγίξουμε καθώς είναι αμέτρητα, όμως αυτή τη φορά οι επιστήμονες, ανακάλυψαν πως όσοι έχουν παιδιά, έχουν και αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Με πιο απλά λόγια, τα ξενύχτια που ρίχνουν οι γονείς όταν έρχονται στο «σπίτι» τα μωρά, τα παίρνουν σε χρόνια!

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, παρακολούθησαν 1.5 εκατομμύρια άτομα και διαπίστωσαν πως αυτοί που είχαν ακόμη κι ένα παιδί, ζούσαν περισσότερο από τους άτεκνους. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, με τους πατεράδες βέβαια να βρίσκονται σε λίγο καλύτερη θέση. «Η υποστήριξη από τα ενήλικα παιδιά στους ηλικιωμένους γονείς τους μπορεί να είναι σημαντική για την υγεία των γονιών και τη μακροζωία», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι εξηντάχρονοι πατεράδες ζουν κατά δύο χρόνια περισσότερο από τους άτεκνους συνομήλικους ενώ και οι μητέρες περνούν στο προσδόκιμο ζωής τις άτεκνες κατά 18 μήνες. Σε αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, δεν παίζει κανένα ρόλο αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή, ούτε ο αριθμός των παιδιών ή το φύλο.

family-counselling

Οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με αυτό, είναι πιθανόν η βοήθεια που προσφέρουν τα παιδιά στα γηρατειά των γονιών, όταν οι άτεκνοι παλεύουν να αποκτήσουν τα προνόμια της κοινωνίας. Οι γονείς προσέχουν περισσότερο την υγεία τους και γίνονται πιο υπεύθυνοι όντας γονείς.

«Το να έχετε παιδιά αυτό συνδέεται με αυξημένη μακροζωία, ειδικά κατά τη διάρκεια των γερατειών», λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες η εγκυμοσύνη προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών. Αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι επειδή οι άνδρες φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την πατρότητα από ότι οι γυναίκες με τη μητρότητα, γι αυτούς οι κοινωνικές πτυχές φαίνεται να αποτελούν πιο σημαντικό ρόλο από ό, τι τα βιολογικά οφέλη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις