Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Προς νέο δημοψήφισμα η Σκωτία;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέο δημοψήφισμα η Σκωτία;

Την ώρα που η ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας αναζητά αγωνιωδώς τρόπους για ένα «αναίμακτο» διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ηγέτις της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε ότι επιζητεί ένα νέο δημοψήφισμα αναφορικά με την ανεξαρτησία της περιοχής. Η Στέρτζιον, που φέρει τον τίτλο της «πρώτης υπουργού» της Σκωτίας, δήλωσε πως θα πιέσει την ερχόμενη εβδομάδα […]

36220

Την ώρα που η ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας αναζητά αγωνιωδώς τρόπους για ένα «αναίμακτο» διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ηγέτις της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε ότι επιζητεί ένα νέο δημοψήφισμα αναφορικά με την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η Στέρτζιον, που φέρει τον τίτλο της «πρώτης υπουργού» της Σκωτίας, δήλωσε πως θα πιέσει την ερχόμενη εβδομάδα το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο για έγκριση του δημοψηφίσματος. Με την πλήρη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δρομολογηθεί για τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε πως θα επιθυμούσε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019.

Θυμίζουμε ότι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ηττήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 σε ανάλογο δημοψήφισμα, με το 55% των πολιτών να υποστηρίζουν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο η Στέρτζιον υποστηρίζει ότι η -παρά την επιθυμία της Σκωτίας- αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά μία εν πράγμασι ευκαιρία, που δικαιολογεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα», δήλωσε, «θα δώσει στους Σκωτσέζους ψηφοφόρους την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη Μ.Β. σε ένα δύσκολο Brexit ή να αποτελέσουν ανεξάρτητο κράτος».

«Το μέλλον της Σκωτίας δεν θα αποφασιστεί μόνο από εμένα, την κυβέρνηση της Σκωτίας ή το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Θα αποφασιστεί από τον λαό της Σκωτίας. Θα είναι η απόφαση της Σκωτίας. Και εμπιστεύομαι τον λαό της να πάρει αυτή την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις