Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / H ΝΔ σχεδιάζει και σχολιάζει τα μέτρα…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ΝΔ σχεδιάζει και σχολιάζει τα μέτρα…

  Με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει το 4ο Μνημόνιο. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει «νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε αυτά που βαπτίζονται δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές. Η ΝΔ ζήτησε, εγκαίρως, να […]

2605808

 

  1. Με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει το 4ο Μνημόνιο.
  2. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει «νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε αυτά που βαπτίζονται δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές.
  3. Η ΝΔ ζήτησε, εγκαίρως, να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση και με τον καλύτερο δυνατό για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία.
  4. Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018, το επόμενο Μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το «4ο Μνημόνιο.
  5. Συμφωνία δεν υπήρξε. Ούτε καν πολιτική συμφωνία υπήρξε, όπως ψευδώς υποστήριξε η κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο. Όλα παραπέμπονται στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που θα πρέπει να καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία (staff level agreement), ώστε στη συνέχεια, σε επόμενο Eurogroup, να υπάρξει πολιτική συμφωνία. Ας μην προσπαθεί συνεπώς άλλο η κυβέρνηση να μασκαρέψει την απόλυτη υποχώρησή της.
  6. Η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα, υπερβαίνοντας τα χρονικά όρια της εντολής που έχει λάβει. Συμφώνησε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτά δεν «βγαίνουν».
  7. Η κυβέρνηση συμφώνησε στην νομοθέτηση μέτρων για τα επόμενα χρόνια, μετά και τη λήξη του Προγράμματος, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτή είναι αντισυνταγματική πράξη. Συμφώνησε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτές είναι ακραίες. Υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας.
  8. Τα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση, όπως η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ακόμη και για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μόνο το «τέλος της λιτότητας» δεν υποδηλώνουν. Μιλάμε για την διεύρυνση και επέκτασή της. Και ας μην «βαπτίζουν» κάποιοι αυτά τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, δήθεν «διαρθρωτικές αλλαγές.
  9. Οι δήθεν, μέχρι σήμερα, μεγάλες νίκες της κυβέρνησης έχουν καταλήξει σε ένα 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων διάρκειας ενός αιώνα, στον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη», σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Και ακολουθούν και άλλα μέτρα. Το πόσα, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς όμως, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες.
  10. Βασική προϋπόθεση είναι η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων για μακρά περίοδο. Η κυβέρνηση όμως δεν υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας; Τώρα θα τους πετύχει και θα έχει και δημοσιονομικό περιθώριο; Ας σταματήσει συνεπώς να «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
  11. Αντί σήμερα η κυβέρνηση να για χαμηλότερους, ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους αποδέχθηκε, πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθεί υπερκάλυψη του στόχου, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις