Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κηδεία Στάλιν: 64 χρόνια μετά δίνεται στη δημοσιότητα video- ντοκουμέντο που κατέγραψε διπλωμάτης
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κηδεία Στάλιν: 64 χρόνια μετά δίνεται στη δημοσιότητα video- ντοκουμέντο που κατέγραψε διπλωμάτης

Έχουν περάσει 64 ολόκληρα χρόνια και το όνομα του Σοβιετικού ηγέτη αναφέρεται ακόμη στις μέρες μας. Η κηδεία του Ιωσήφ Στάλιν στις 9 Μάρτη του 1953, ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο, καθώς επρόκειτο για πολιτικό που δίχασε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά τον θάνατο του κηρύχτηκε τετραήμερο […]

stalin_639_355

Έχουν περάσει 64 ολόκληρα χρόνια και το όνομα του Σοβιετικού ηγέτη αναφέρεται ακόμη στις μέρες μας.

Η κηδεία του Ιωσήφ Στάλιν στις 9 Μάρτη του 1953, ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και όχι μόνο, καθώς επρόκειτο για πολιτικό που δίχασε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά τον θάνατο του κηρύχτηκε τετραήμερο πένθος στη χώρα, ενώ η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Εκατομμύρια Σοβιετικών κατέκλυσαν τότε την περιοχή για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον ηγέτη της ΕΣΣΔ, ενώ οι εικόνες από την κηδεία δημοσιεύτηκαν αποκλειστικά από κρατικές αρχές.

Για πρώτη όμως φορά, δημοσιεύεται ένα video, που καταγράφηκε από Αμερικανό διπλωμάτη ο οποίος μάλιστα απελάθηκε με κατηγορίες κατασκοπείας.

Ο λόγος για τον Μάρτιν Μάνοφ που έφτασε το 1952 στην Σοβιετική Ένωση και για τα επόμενα δύο χρόνια, κατέγραψε αμέτρητες στιγμές.

Τα πλάνα δείχνουν χιλιάδες στρατιώτες να συνοδεύουν το φέρετρο, το οποίο μπόρεσαν να πλησιάσουν οι πολίτες, μόνο όταν είχε πια φτάσει στο Μαυσωλείο και είχε τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνο του Λένιν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις