Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Αλέφαντος: Ο τερματοφύλακας σήμερα δεν νοείται να είναι άμπαλος!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλέφαντος: Ο τερματοφύλακας σήμερα δεν νοείται να είναι άμπαλος!

Τον αγώνα Ολυμπιακού-Μπεσίκτας σχολίασε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο Νίκος Αλέφαντος δίνοντας μάλιστα και συμβουλές στους Λεάλι-Μανθάτη. Διαβάστε το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο sportdog.gr “Τα τίναξε όλα ο Λεάλι με το λάθος που έκανε. Εγώ όταν τον υμνούσαν, πάντα έλεγα ότι ο Καπίνο είναι πολύ καλύτερος και ότι ο Ιταλός δεν μου […]

LEALI (2)

Τον αγώνα Ολυμπιακού-Μπεσίκτας σχολίασε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο Νίκος Αλέφαντος δίνοντας μάλιστα και συμβουλές στους Λεάλι-Μανθάτη.

Διαβάστε το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο sportdog.gr

“Τα τίναξε όλα ο Λεάλι με το λάθος που έκανε. Εγώ όταν τον υμνούσαν, πάντα έλεγα ότι ο Καπίνο είναι πολύ καλύτερος και ότι ο Ιταλός δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη, μπορεί να κάνει εύκολα το λάθος. Αν ξαναδείτε τη φάση, δεν είναι μόνο ότι πετάει την μπάλα στα πόδια του αντίπαλου, είναι και το αψυχολόγητο του πόσο γρήγορα σουτάρει, χωρίς να σημαδέψει καν.

Με προέτρεψε ο Σινάνογλου να πω δημόσια μία ιστορία που του είχα πει παλιά οφ δε ρέκορντ για τον Αμανατίδη. Τον θυμάστε τον παλιό αμυντικό του Ολυμπιακού. Γρήγορος, δυνατός, αλλά δεν ήξερε πολλή μπάλα. Ειδικά στα πρώτα χρόνια είχε πρόβλημα με την μπάλα στα πόδια. Τον περιέλαβα λοιπόν στον Ολυμπιακό και τον έβαλα να κάνει δύο πράγματα, τα έκανε για καιρό με επιμονή. Τον βοήθησε πολύ αυτό. Να τα μεταφράσουν αυτά στον Λεάλι.

Του είχα πει του Αμανατίδη “έλα εδώ αγοράκι μου, είσαι γρήγορος, αλλά τα χαλάς όλα στην πάσα. Αμυντικός είσαι, δεν χρειάζεται να παριστάνεις ότι ξέρεις μεγάλη μπάλα. Κόψε το ρίσκο εντελώς και σταμάτα τις μεγάλες μπαλιές. Απαγορεύεται. Θα δίνεις την μπάλα στα 15 μέτρα το πολύ. Για να τη δίνεις όμως σωστά και όχι σε αντίπαλο, θα εξασκηθείς. Κάθε μέρα πριν ή μετά την προπόνηση θα πηγαίνεις σε έναν τοίχο στο Ρέντη με την μπάλα και θα κάνεις πάσες στον εαυτό σου! Θα σε βοηθήσει αυτό να φτιάξεις το πλασέ σου, και θα το κάνεις μόνος σου, δεν θα χρειάζεται να κρατάς συμπαίκτη σου μετά την προπόνηση. Γρήγορες πάσες από μακριά στον τοίχο, με ένταση, να αποκτήσεις ακρίβεια, καλή επαφή με τη μπάλα στο πλασέ“.

Το έκανε λοιπόν ο Αμανατίδης και τον επέβλεπα, βελτιώθηκε και έγινε παίκτης που κέρδιζε το χειροκρότημα της εξέδρας.

Ο τερματοφύλακας σήμερα δεν νοείται να είναι άμπαλος. Δεν δουλεύει ο Λεάλι; Τι έκανε ο Μπέντο μαζί του;

Και τον Μανθάτη πρέπει να τον φτιάξουν. Ενώ είναι καλός στις ντρίμπλες και στην μπούκα, το τραβάει παραπάνω στο κοντρόλ και τον πετάει η φάση έξω, τον πιάνουν. Πρέπει να πας σε σουτ ή σέντρα αγοράκι μου. Πού είναι η ουσία;

Έξτρα προπόνηση με κώνους, ντρίμπλα στον κώνο και σουτ, μην το κουράζεις, δεν θα κάνεις πάνω από δύο ντρίμπλες. Σε προλαβαίνουν να σε κλείσουν άμα το παρατραβάς, και όχι μόνο εσένα, κλείνουν και τον αμαρκάριστο συμπαίκτη σου.

Δεν υπάρχει ψυχολογία στον ποδοσφαιριστή, ψυχολογία είναι η σωστή προετοιμασία του με την προπόνηση. Αν είναι άριστα προπονημένος ο ποδοσφαιριστής στους τομείς που πονάει, θα είναι και ανεβασμένη η ψυχολογία του.

Πάμε τώρα στο ματς. Ο Ολυμπιακός ήταν σωστός τακτικά στο πρώτο ημίχρονο. Πρόσεχε μην αφήσει χώρους στη Μπεσίκτας, έψαχνε τη μία ευκαιρία που θα του έδινε το γκολ. Και ήρθε το γκολ από τον παίκτη που ήθελε να του κόψει την μπάλα ο Μπέντο. Τον Καμπιάσο. Είναι μάνα σε αυτά, τα έχει ξανακάνει, να έρχεται από πίσω και να σκοράρει.

Στο β’ ημίχρονο τα τίναξε όλα ο Λεάλι. Τους έκοψε τα πόδια. Δεν βοήθησαν και οι αλλαγές, ούτε ο Μάρτινς, ούτε ο Μαρίν.

Έλειπε πάντως η ταχύτητα από τον Ολυμπιακό. Αργό ποδόσφαιρο. Γλίτωσε ένα γκολ ο Ρέτσος. Δεν μου άρεσε η Μπεσίκτας, ο Ολυμπιακός τη φοβήθηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε.

Πολύ σωστή η παρουσία του κόσμου, έτσι πρέπει να είναι ενωμένοι γιατί έρχονται κρίσιμα ματς με τον Ατρόμητο, με τον Παναθηναϊκό, στο Κύπελλο, στη ρεβάνς στην Τουρκία, τώρα δεν είναι ώρα για να τρώγονται οι Ολυμπιακοί μεταξύ τους.

Μπαρτσελόνα τώρα. Όλοι στην Ελλάδα μιλάνε για φαινόμενο Μπαρτσελόνα, αλλά δεν λένε για τα εγκλήματα του Έμερι! Αν ήμουν πρόεδρος της Παρί, θα τον απέλυα επί τόπου στη Βαρκελώνη πριν γυρίσει στο Παρίσι!

Πας με 4-0 υπέρ σου και κατεβάζεις την ομάδα με 4-4-2 και ανοικτές τις γραμμές λες και ξεκινάς από 0-0 στην έδρα σου. Με την Μπαρτσελόνα παίζεις στην έδρα της και ξέρεις ότι θα επιτεθεί γιατί είναι πίσω με 4-0. Όμως εσύ έχεις τον κάθε παίκτη στα 15 μέτρα απόσταση με τον διπλανό του και τον μπροστινό του!

Σου στοιχίζει λοιπόν το λάθος σου και βρίσκεσαι γρήγορα με 3-0 πίσω. Για καλή σου τύχη κάνεις γκολ, είσαι με 3-1 και την πρόκριση στα χέρια πάλι, αλλά επιμένεις στο ίδιο λάθος! Πάλι παίζεις ανοικτά. Εκεί ρε Έμερι έπρεπε να παίξεις σαν Γιουβέντους. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να πάει η Γιουβέντους στη Βαρκελώνη με 4-0 στο πρώτο ματς και να αποκλειστεί.

Εκεί έπρεπε να έχεις 3 στόπερ, 2 μπακ-χαφ, 2 κόφτες, 2 χαφ εξτρέμ και τον Καβάνι. Είναι δυνατόν να τρως 6 γκολ; Και με έναν Μέσι μετριότατο. Σου έβαλαν 3 γκολ στο τέλος.

Δεν θυμάσαι τι είχε κάνει ο Μουρίνιο στα νιάτα του και πήρε Τσάμπιονς Λιγκ; Έπαιζε με την Μπάγερν τελικό και έβαλε 4 στόπερ! Τρέλανε τον πλανήτη. Έκανε τα δύο πλάγια μπακ να παίζουν σαν στόπερ και γύρισε τον Ετό και τον Πάντεφ να παίζουν σαν πλάγια μπακ! Και είχε 2 κόφτες να δαγκώνουν σαν σκυλιά, τον Καμπιάσο στις δόξες του και τον Ζανέτι! Μπροστά τους τον Σνάιντερ και μπροστά τον Μιλίτο. Αυτούς μόνο μπροστά! Αλλά βολίδες έκλειναν όλοι μπρος-πίσω.

Να πω τώρα και για τα 5 γκολ που άρπαξε πάλι η Άρσεναλ. Τα έχω πει 100 φορές για τον Βενγκέρ, δεν ξέρει να παίζει άμυνα, γι’ αυτό δεν παίρνει τίτλους. Όμως ενώ δεν τον πάω, ενώ επίσης δεν είμαι Άρσεναλ, αντιθέτως είμαι παραδοσιακός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γουστάρω και την Τσέλσι λόγω Κόντε, θα πω την αλήθεια διότι εδώ τα ΜΜΕ καλύπτουν τον Σιδηρόπουλο επειδή είναι Έλληνας!

Ο Βενγκέρ έχει δίκαιο γι’ αυτά που είπε! Η διαιτησία την έκαψε την Άρσεναλ. Έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στην Μπάγερν και δεύτερη κίτρινη, δηλαδή κόκκινη κάρτα, δεν έδωσε πέναλτι στην Άρσεναλ, και άφησε γκολ-οφσάιντ για την Μπάγερν. Ε, με αυτά τι μπορούσε να κάνει η Άρσεναλ, τη διάλυσε ο Έλληνας διαιτητής. Το είδα το ματς, παραμύθια λένε όσοι θέλουν να καλύψουν το διαιτητή”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις