Στον χωρισμό φταίνε και οι δύο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στον χωρισμό φταίνε και οι δύο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

από τον Αντώνη Γεωργακόπουλο   Δεν αναφέρομαι γενικότερα στη σχέση μεταξύ δύο ατόμων, αλλά συγκεκριμένα στη σχέση μεταξύ Πάουλο Μπέντο και της διοίκησης της ομάδας του Ολυμπιακού. Με την ανακοίνωση της απόλυσής του, η πλειοψηφία των φιλάθλων των «Πειραιωτών» ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα αυτής της είδησης, μιας και πίστευαν πως ο Πορτογάλος έκανε μόνο κακό στον […]

09.03.2017 | 16:04

από τον Αντώνη Γεωργακόπουλο

  Δεν αναφέρομαι γενικότερα στη σχέση μεταξύ δύο ατόμων, αλλά συγκεκριμένα στη σχέση μεταξύ Πάουλο Μπέντο και της διοίκησης της ομάδας του Ολυμπιακού. Με την ανακοίνωση της απόλυσής του, η πλειοψηφία των φιλάθλων των «Πειραιωτών» ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα αυτής της είδησης, μιας και πίστευαν πως ο Πορτογάλος έκανε μόνο κακό στον σύλλογο.

Αναμφίβολα, δεν ανήκει στο κλαμπ των σπουδαιότερων προπονητών που έχουν περάσει από τους ερυθρόλευκους, ωστόσο δεν του αναλογεί το εκατό τοις εκατό της ευθύνης για την άσχημη κατάσταση που παρουσίαζε το σύνολό του εντός γηπέδου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι κινήσεις της διοίκησης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πωλήσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών σε νευραλγικές θέσεις. Θυμίζω πως ο Μιλιβόγιεβιτς, ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα, πωλήθηκε την τελευταία μέρα των μεταγραφών για περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. «Κακά τα ψέματα» είναι μια πολύ συμφέρουσα πρόταση στο οικονομικό κομμάτι, αλλά εφόσον έχεις τέτοιο κέρδος, πρέπει να επενδύσεις επάνω στον αντικαταστάτη του έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν αναφέρομαι σε βεβιασμένες κινήσεις, μιας και ήταν κοινό μυστικό πως κάποια στιγμή θα αποχωρούσε ο Σέρβος, άρα ο Ολυμπιακός είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να βρει κατάλληλο «διάδοχο» στον άξονα του γηπέδου.

Η αποδυνάμωση όμως ξεκίνησε νωρίτερα με τις απομακρύνσεις παικτών, όπως οι Μαζουακού, Ελαμπντελαουί, Ιντέγε και Πάρντο. Προσωπικά, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να μην «είναι έτοιμος να αγωνιστεί» στον Ολυμπιακό, αλλά στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του πλανήτη να αγωνίζεται ως βασικός, και αναφέρομαι στον Ελαμπντελαουί. Σίγουρα οι υπεύθυνοι είχαν τους λόγους τους για τις απομακρύνσεις αυτές (έστω και αν μερικοί έφυγαν σαν δανεικοί), αλλά το θέμα είναι πως δεν αποκτήθηκαν ισάξιοι ή και καλύτεροι παίκτες από τους προηγούμενους, ενώ τα οικονομικά κέρδη επέτρεπαν τέτοιες κινήσεις.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής ομάδας είναι η χρησιμοποίηση νέων παιδιών από της ακαδημίες, βαδίζοντας στα χνάρια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ομολογουμένως, πολύ καλή κίνηση. Πρέπει όμως οι νέοι και άπειροι ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν μαζί με κάποιος πολύ πιο έμπειρους, ώστε να μάθουν πράγματα και να υπάρχει μια «αρμονία» εντός γηπέδου. Οι ερυθρόλευκοι έχουν παίκτες με εμπειρία και προσωπικότητα και εδώ έρχεται να προστεθεί η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Ότι ο Πάουλο Μπέντο δεν υπολόγιζε τους παίκτες αυτούς, οι οποίοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αλλά είχαν αποδείξει και με το παραπάνω ότι έχουν την φυσική κατάσταση να αγωνιστούν. Έτσι, η ομάδα έβγαινε στο γήπεδο χωρίς κάποιον ηγέτη, από την ώρα που ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο, δεν διανύει και την καλύτερη δυνατή σεζόν με βάση τις δυνατότητές του και τις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε πέρυσι. Επίσης, με τον Πορτογάλο τεχνικό οι «Πειραιώτες» δεν είχαν αγωνιστικό πλάνο και ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού με στόχο την επίτευξη τέρματος. Αμέτρητες φορές η μπάλα έβγαινε στα πλάγια για να γίνει γέμισμα μέσα στην μεγάλη περιοχή.

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος και στις 16 καλύτερες του Europa League. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν ικανοποιεί απολύτως του φιλάθλους, μιας και βλέπουν πως η ομάδα έχει ικανότητες και προοπτικές για πιο μεγάλα πράγματα και κυρίως στην Ευρώπη.

Ας ελπίσουμε να γίνονται όσο το δυνατόν καλύτερες κινήσεις από όλες τις ελληνικές ομάδες με στόχο να διεκδικούμε ευρωπαϊκές πορείες με αξιώσεις, και κατ’ επέκταση να αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο σε όλη τη χώρα.

Exit mobile version