Πρωτοποριακή θεραπεία των σοβαρών εγκαυμάτων με δέρμα ψαριού (video)

ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακή θεραπεία των σοβαρών εγκαυμάτων με δέρμα ψαριού (video)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μια πρωτοποριακή βιολογική θεραπεία φέρνει πολλές ελπίδες στην επούλωση των σοβαρών εγκαυμάτων και οι επιστήμονες της πλαστικής χειρουργικής προσπαθούν να την αναπτύξουν. Πρόκειται για επιδέσμους με αποστειρωμένο δέρμα ενός ψαριού που ονομάζεται Tilapia, οι οποίοι τοποθετούνται στα εγκαύματα. Πριν λίγους μήνες, μια γυναίκα που υπέστη σοβαρά εγκαύματα δευτέρου βαθμού έγινε ή πρώτη περίπτωση που δέχτηκε […]

06.03.2017 | 10:30

Μια πρωτοποριακή βιολογική θεραπεία φέρνει πολλές ελπίδες στην επούλωση των σοβαρών εγκαυμάτων και οι επιστήμονες της πλαστικής χειρουργικής προσπαθούν να την αναπτύξουν.

Πρόκειται για επιδέσμους με αποστειρωμένο δέρμα ενός ψαριού που ονομάζεται Tilapia, οι οποίοι τοποθετούνται στα εγκαύματα.

Πριν λίγους μήνες, μια γυναίκα που υπέστη σοβαρά εγκαύματα δευτέρου βαθμού έγινε ή πρώτη περίπτωση που δέχτηκε τη θεραπεία, ενώ οι γιατροί της Βραζιλίας συνεχίζουν να ακολουθούν τη μέθοδο και σε άλλους ασθενείς.

Το δέρμα του συγκεκριμένου ψαριού, που είναι πλούσιο σε κολλαγόνο τύπου α’ και υγρασία, θεωρείται ειδικό για τα εγκαύματα και μειώνει το χρόνο επούλωσης έως και αρκετές ημέρες αλλά και τη χρήση παυσίπονων.

«Ανακαλύψαμε πως το δέρμα των ψαριών αποδίδει σημαντικά καλύτερα στη διαδικασία επούλωσης και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων που προκαλούνται από εγκαύματα», δήλωσε ο δρ. Maciel, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Υποστήριξης Εγκαυμάτων.

«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι η ποσότητα των πρωτεϊνών κολλαγόνου, τύπου 1 και 3, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την επούλωση ουλών υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα των ψαριών αυτών. Είναι μεγαλύτερες ακόμη και συγκριτικά με το ανθρώπινο δέρμα» πρόσθεσε.

Το πρώτα κομμάτια δέρματος χρησιμοποιήθηκαν από μια ομάδα ερευνητών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σεαρά, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να εξελίξουν την θεραπεία, καθώς φαίνεται πως είναι αποτελεσματική.

 

Exit mobile version