Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ πολύ για “ατυχήματα” στο Αιγαίο

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ πολύ για “ατυχήματα” στο Αιγαίο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι τεντωμένο σκοινί πλέον, με τις ενέργειες της γείτονος να προκαλούν την ανησυχία και τον προβληματισμό τρίτων χωρών που παρατηρούν τον «άτυπο πόλεμο». Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 2ο Συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για θερμό […]

04.03.2017 | 09:57

Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι τεντωμένο σκοινί πλέον, με τις ενέργειες της γείτονος να προκαλούν την ανησυχία και τον προβληματισμό τρίτων χωρών που παρατηρούν τον «άτυπο πόλεμο».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 2ο Συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για θερμό επεισόδιο που μπορεί να σημειωθεί στο Αιγαίο, αν κρίνει κανείς από τις εξελίξεις.

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επεισόδια «φαντασίας» της Τουρκίας, δίνουν μια γεύση από τις διαθέσεις της.

Ο πρέσβης κρίνει πως η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει μεγάλη υπευθυνότητα, ενώ σε ερώτηση του σχετικά με «συμμάχους» στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί η Αθήνα, ο ίδιος απάντησε:

«Έχουμε εμπλακεί στενά και εμείς και η πρεσβεία στην Άγκυρα».

Για το Κυπριακό έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης, αν και απέφυγε να πει περισσότερα για μια θητεία που μόλις άρχισε.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα αναφέρθηκε και στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μάλιστα τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

«Δεν θα υπάρξουν αλλαγές, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ μια ισχυρή Ελλάδα», είπε ο Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στην νέα εποχή μετά την εκλογή Τραμπ.

“Είμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις στρατηγικές προκλήσεις της Ευρώπης, οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει τους στόχους δαπανών για την άμυνα όπως προβλέπει το άρθρο 3 του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε..

 

Exit mobile version