Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα τοκογλύφων: Βρέθηκαν πάνω από 600.000 ευρώ ,ράβδοι χρυσού και λίρες (photos)

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα τοκογλύφων: Βρέθηκαν πάνω από 600.000 ευρώ ,ράβδοι χρυσού και λίρες (photos)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

  Του Πέτρου Καρσιώτη Στο πρόβλημα έλλειψης ρευστού για τις εμπορικές συναλλαγές που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης επιχειρηματίες της χώρας “πάτησε” πολυμελές κύκλωμα τοκογλυφίας, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Ιωαννίνων σε συνεργασία με πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας, που είχαν <<έδρα>> τα Ιωάννινα, μέσω των συνεργών τους, εντόπιζαν αρχικά τα […]

04.03.2017 | 18:17

 

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο πρόβλημα έλλειψης ρευστού για τις εμπορικές συναλλαγές που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης επιχειρηματίες της χώρας “πάτησε” πολυμελές κύκλωμα τοκογλυφίας, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Ιωαννίνων σε συνεργασία με πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.

Τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας, που είχαν <<έδρα>> τα Ιωάννινα, μέσω των συνεργών τους, εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματά τους, που είχαν ανάγκη από μετρητά και βρίσκονταν σε οικονομικά δυσχερή θέση.

Παρακρατούσαν μεταχρονολογημένες επιταγές πολύ μεγαλύτερης αξίας από τα μετρητά που έδιναν στα θύματα

Αφού παρέδιδαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως εγγύηση παρακρατούσαν μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές, βάσει  των οποίων τα θύματα επρόκειτο να εισπράξουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά που τους χρωστούσαν τρίτοι. Τις επιταγές αυτές, εξαργύρωναν άλλα μέλη του κυκλώματος σε τράπεζες, εισπράττοντας πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που έδιναν στα θύματα τα οποία το δέχονταν επειδή “καίγονταν για μετρητά”.

Η Αστυνομία με παράλληλες επιχειρήσεις στα Ιωάννινα, στην ΄Αρτα, στην Αττική και στην Κορινθία, συνέλαβε έξι άτομα, μεταξύ των οποίων, όπως ανακοίνωσε, τον 65χρονο αρχηγό όλου του κυκλώματος.

Έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της οργάνωσης άλλοι τρεις ΄Ελληνες κι ένας Πακιστανός, ενώ η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 61χρονο ο οποίος κατηγορείται για τοκογλυφία.

Οι υπόλοιποι του κυκλώματος που συνελήφθησαν είναι πέντε ΄Ελληνες και ένας Βούλγαρος.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατάφερε καίριο πλήγμα στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται συστηματικά σε τοκογλυφικές δραστηριότητες, με τη μέθοδο της προεξόφλησης («σπάσιμο») επιταγών και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε Ιωάννινα- Αθήνα- Άρτα- Θεσσαλονίκη- Ξυλόκαστρο και Βραχάτι εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Για την αποδόμηση του κυκλώματος οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε  σε Ιωάννινα, Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας και των Αστυνομικών Τμημάτων Ξυλοκάστρου και Βραχατίου.

Εγκέφαλος 65χρονος κάτοικος Πικερμίου Αττικής

Ο 65χρονος συλληφθείς είχε διευθυντικό – ηγετικό ρόλο, ενώ ο 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας από κοινού με τον 45χρονο ημεδαπό, είχαν αναλάβει τον ρόλο του «μεταφορέα» των επιταγών και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από την προεξόφληση των επιταγών.

Επίσης, τέσσερις ημεδαποί (ηλικίας 51, 31, 50 και 23 ετών), μέλη της οργάνωσης, ως «συνεργαζόμενοι» επιχειρηματίες, δραστηριοποιούνταν στην είσπραξη των ονομαστικών αξιών των επιταγών από τα τραπεζικά καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της (δύο ημεδαποί, ηλικίας 61 και 67 ετών και ο 44χρονος υπήκοος Πακιστάν), είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των υποψήφιων θυμάτων και την «προμήθεια – αλίευση» των επιταγών.

Ο «θησαυρός» από την τοκογλυφία που βρέθηκε στο σπίτι του αρχηγού

Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-στο σπίτι του 65χρονου εγκέφαλου της οργάνωσης, στο Πικέρμι Αττικής:

  • δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ανελκυστήρα, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των 605.000 ευρώ, 8.760 λίρες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και (66.022) δολάρια ΗΠΑ.
  • τέσσερις ράβδοι χρυσού και φύλλο χρυσού
  • πλάκα χρυσού βάρους ενός κιλού
  • εκατό 100 χρυσές λίρες και 50 pesos
  • τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν
  • τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα.
Exit mobile version