Κώστας Σημίτης: “Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις, από την κρίση θα βγούμε το 2030”

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κώστας Σημίτης: “Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις, από την κρίση θα βγούμε το 2030”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Διαχωρίζοντας τη θέση του από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε πως από την κρίση η Ελλάδα θα βγει το 2030, κι αυτό αν όλα πάνε ομαλά μια λέξη που όμως δεν ταιριάζει, όπως είπε, στην χώρα μας. Μιλώντας στο 2o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατηγόρησε την επιθετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους […]

03.03.2017 | 16:11

Διαχωρίζοντας τη θέση του από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε πως από την κρίση η Ελλάδα θα βγει το 2030, κι αυτό αν όλα πάνε ομαλά μια λέξη που όμως δεν ταιριάζει, όπως είπε, στην χώρα μας.

Μιλώντας στο 2o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατηγόρησε την επιθετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές τονίζοντας πως «δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις».

«Υποστηρίζαμε τότε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι όχι μια πολιτική σημαντικού περιορισμού των δημοσίων δαπανών αντίστοιχη με αυτή που έγινε το 1985 και το 1993 αλλά μόνο η ψυχολογική και πολιτική στήριξη της Ευρώπης. Την περίοδο εκείνη, το βάρος της διαπραγμάτευσης σήκωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι διαπραγματεύσεις. Συγκροτείται ένα επιτελείο το οποίο προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση και οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται επί της βάσης αυτής της προετοιμασίας».

«Εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση έλεγε στο εσωτερικό ότι πηγαίνει καλά και πείθει. Και ταυτόχρονα κατήγγειλε την άλλη πλευρά. Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις. Μπορεί πράγματι να αντιπαθείς αυτόν με τον οποίο διαπραγματεύεσαι. Δεν πας όμως ποτέ να του το πεις».

«Έξοδος από την κρίση το 2030, αν όλα πάνε ομαλά»

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Είχαμε μείωση του ΑΕΠ 25%. Θα πρέπει να αυξηθεί τόσο, τουλάχιστον. Το 2030 θα έχουμε κερδίσει αυτό που χάσαμε και προϋποθέση είναι να πάνε όλα ομαλά. Η λέξη ομαλά όμως περιγράφει μία κατάσταση που δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα».

Κακώς νομίζει η κυβέρνηση πως  βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση

«Η υποχώρηση που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν θα διακινδυνεύσει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση στο εκλογικό της σώμα».

«Πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει η επιλογή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε μόνοι έναν δρόμο δικό μας. Η διεθνής αλληλεξάρτηση είναι κανόνας, δεν γίνεται χωρίς συνεργασίες».

«Υπάρχει και ανοησία γύρω μας»

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως το ερώτημα αν αντέχει η χώρα στην ευρωζώνη είναι ανόητη, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο απομόνωσης της χώρας. «Υπάρχει και ανοησία γύρω μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «έχουμε βαθιές και μακράς διάρκειας αιτίες για την ελληνική κρίση. Δεν είναι μόνο η σπατάλη από το 2004 και 2007 -2009. Είναι σαν να ρωτάει κάποιος: Αντέχει ο άνθρωπος στην ζωή; Ο άνθρωπος πρέπει να αντέξει στην ζωή ή αυτοκτονεί».

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε μιλώντας για την οικονομική κρίση, καθώς «το 2017 είναι έτος εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ενώ  στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική Τραμπ φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί από έναν «εθνικιστικό ηγεμονισμό».

«Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σημίτης και σημείωσε πως «η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανειστεί από τις αγορές;».

«Ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε – και άρα, αν δεν αρθεί αυτή η αδυναμία «οι κρίσεις στην Ένωση θα έρχονται και θα επανέρχονται», κατέληξε ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανισορροπίας που υπάρχει στην Ευρώπη.

Ετικέτες
Exit mobile version