“Σκληρό παιχνίδι” από την Βελκουλέσκου”-Ζητά περικοπές 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Σκληρό παιχνίδι” από την Βελκουλέσκου”-Ζητά περικοπές 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίκος Καραμάνογλου

Χθες πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών άρχισε να συντάσσεται το προσχέδιο της συμφωνίας, καταδεικνύοντας ότι πως η τελική συμφωνία πέραν του ότι απέχει αρκετά από τα κλείσει, θα είναι κα ιδιαίτερα δυσμενής. Οι απαιτήσεις των δανειστών Οι δανειστές καταρχήν εμμένουν -εδώ δίνει τον τόνο η Βελκουλέσκου- στην απαίτηση για λήψη μέτρων 3,6 […]

01.03.2017 | 09:07

Χθες πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών άρχισε να συντάσσεται το προσχέδιο της συμφωνίας, καταδεικνύοντας ότι πως η τελική συμφωνία πέραν του ότι απέχει αρκετά από τα κλείσει, θα είναι κα ιδιαίτερα δυσμενής.

Οι απαιτήσεις των δανειστών

Οι δανειστές καταρχήν εμμένουν -εδώ δίνει τον τόνο η Βελκουλέσκου- στην απαίτηση για λήψη μέτρων 3,6 δισ ευρώ που θα αφορούν σε περικοπές 1,8 δισ. στις συντάξεις και 1,8 δισ. στο αφορολόγητο. Στον αντίποδα η κυβέρνηση αν και αποδέχεται το ύψος των περικοπών προτείνει 1,35 δισ. να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου, ανάλογο ποσό από την μείωση των συντάξεων και 900 εκατομμύρια ευρώ αππο περικοπές σε κρατικές δαπάνες.

Η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων μπορεί να ξεκινήσει και πριν από το 2019. Εξαρτάται από το δημοσιονομικό κενό του 2018, που σύμφωνα με το ΔΝΤ ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις που εγείρουν οι δανειστές περιλαμβάνουν εκτός από τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις, την περαιτέρω προώθηση των αποκρατικοποιήσεων,αλλά και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.

Σε ότι αφορά στα περιβόητα αντίμετρα μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο για άμεσες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στο ΦΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο  να αναφέρεται σε θετικά μέτρα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση στην συμμετοχή των φαρμάκων που πληρώνουν οι συνταξιούχοι, όπως και η χρηματοδότηση δράσεων για την απασχόληση, που όμως θα γίνει με την αξιοποίηση ενός νέου δανείου.

Ωστόσο πρέπει να είναι σαφές πως η εφαρμογή των όποιων θετικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την έννοια ότι αν αν το πλεόνασμα υπερκαλύπτει τον στόχο θα μπορεί να εφαρμόζει συγκεκριμένα “αντίμετρα”. Στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν νέες περικοπές. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση φαίνεται πως θα είναι χρονοβόρα καθώς τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά και δισεπίλυτα.

Exit mobile version