Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κιμ Γιονγκ Ναμ: Δολοφονήθηκε με νευροτοξικό παράγοντα VX, όπλο μαζικής καταστροφής κατά τον ΟΗΕ- Ανακοίνωση της Β. Κορέας
ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ναμ: Δολοφονήθηκε με νευροτοξικό παράγοντα VX, όπλο μαζικής καταστροφής κατά τον ΟΗΕ- Ανακοίνωση της Β. Κορέας

Με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο δολοφονήθηκε ο ετεροθαλής αδερφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Μαλαισίας, αναφερόμενες σε προκαταρκτική έκθεση. Ανακοίνωση όμως εξέδωσε για πρώτη φορά και η Βόρεια Κορέα, που αποδίδει τον θάνατο του Ναμ σε ανακοπή καρδιάς. Το χημικό όπλο που εντοπίστηκε ονομάζεται νευροτοξικός παράγοντας VX, και έχει καταγραφεί από τον […]

kim-jiong-nam

Με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο δολοφονήθηκε ο ετεροθαλής αδερφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Μαλαισίας, αναφερόμενες σε προκαταρκτική έκθεση. Ανακοίνωση όμως εξέδωσε για πρώτη φορά και η Βόρεια Κορέα, που αποδίδει τον θάνατο του Ναμ σε ανακοπή καρδιάς.

Το χημικό όπλο που εντοπίστηκε ονομάζεται νευροτοξικός παράγοντας VX, και έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ ως το χειρότερο όπλο μαζικής καταστροφής, ενώ το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού το χαρακτηρίζει ως το πιο τοξικό στον κόσμο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ είπε ότι οι αναλύσεις όλων των δεδομένων από τον τόπο του εγκλήματος συνεχίζονται, ενώ η μία από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν παρουσίασε παρενέργειες, κάνοντας πολύ συχνά εμετούς.

Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση «έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων».

Παρασκευάζεται σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου και η μεγάλη δόση φέρνει τον θάνατο μέσα σε 15 λεπτά.

2010669

Φόβοι για ραδιενεργό υλικό

Για πρώτη φορά η αστυνομία τα Μαλαισίας κάνει λόγο για ραδιενεργό υλικό που μπορεί να υπάρχει στην ατμόσφαιρα, γι΄αυτό και οι Αρχές θα ελέγξουν το διεθνές αεροδρόμιο στην Κουάλα Λουμπούρ, αλλά κι άλλες περιοχές για την ανίχνευση του φονικού υλικού.

«Θα ελέγξουμε όλες τις περιοχές από τις οποίες γνωρίζουμε ότι πέρασαν οι ύποπτοι. Οι ειδικοί από την Υπηρεσία Ελέγχου της Πυρηνικής Ενέργειας θα κάνουν ελέγχους για τον πιθανό εντοπισμό ραδιενεργού υλικού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαλίντ Αμπού Μπακάρ.

Ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας

Με ανακοίνωσή του το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας «Korea Central News Agency», υποστηρίζει πως ο Ναμ πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ κατηγορεί τη Μαλαισία πως ακολουθεί τη γραμμή της Νότιας Κορέας, του «αιώνιου εχθρού», σύμφωνα με την οποία κρύβεται η χώρα πίσω από την δολοφονία.

Η Βόρεια Κορέα κάνει λόγο για «συνωμοσία» εναντίον της, που έχει υποκινηθεί από την νότια μεριά, ενώ ούτε λέξη για τα πλάνα που δείχνουν ξεκάθαρα τις γυναίκες, ή το δηλητήριο που εντοπίστηκε στον Ναμ.

Πράκτορες της Interpol έχουν ταξιδέψει στο Μακάο, όπου ζουν η δεύτερη σύζυγος και τα δύο παιδιά του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ώστε να πάρουν δείγμα DNA από τον 21χρονο γιο του θύματος, Χαμ Σολ, για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του πατέρα του.

«Την μεγαλύτερη ευθύνη για τον θάνατό του την φέρει η κυβέρνηση της Μαλαισίας», αναφέρει το πρακτορείο  του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και συμπληρώνει πως η άρνηση να παραδοθεί η σορός του στην χώρα του «είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής», ενώ για την διεξαγωγή νεκροψίας από τις αρμόδιες αρχές στη Μαλαισία χωρίς την άδεια της Βόρειας Κορέας, η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «αυτή η ενέργεια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίκειται στα χρηστά ήθη».

Προς το παρόν κρατούνται η 28χρονη Πακιστανή και η 25χρονη από την Ινδονησία, που εκτιμάται πως έλαβαν εκπαίδευση και εντολές από την Βόρεια Κορέα.

Η στιγμή της δολοφονίας:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις