Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Γιατί είναι κρίσιμη για την Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Γιατί είναι κρίσιμη για την Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Στο… μικροσκόπιο της Tageszeitung μπαίνει η σημερινή συνάντηση της ισχυρής κυρίας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ  στο Βερολίνο με τη γερμανική εφημερίδα να υπογραμμίζει ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα». Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ […]

lagarde-merkel

Στο… μικροσκόπιο της Tageszeitung μπαίνει η σημερινή συνάντηση της ισχυρής κυρίας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ  στο Βερολίνο με τη γερμανική εφημερίδα να υπογραμμίζει ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

«Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση»

Η βερολινέζικη εφημερίδα γράφει για τη συνάντηση των δύο κυριών στη γερμανική πρωτεύουσα ότι δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».

Φωτογραφία: Associated Press

Η καγκελάριος της Γερμανίας εκτός από την διευθύντρια του ΔΝΤ, θα συναντήσει ξεχωριστά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επικεφαλής κοινοβουλευτικής CSU: Χωρίς το ΔΝΤ τέρμα τα λεφτά στην Ελλάδα

Χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, κυβερνητικού εταίρου της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα στηρίξουν περαιτέρω οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, αν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα

Ερωτηθείς για το σενάριο να στηρίξει η Μπούντεσταγκ το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ απάντησε στο Reuters: «Σε καμία περίπτωση. Αυτή ήταν ρητή προϋπόθεση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια, ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Το Βερολίνο σταθερά υποστηρίζει ότι η τεχνογνωσία και η ανεξαρτησία του Ταμείου είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να είναι επιτυχές το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Φρίντριχ κάλεσε το Ταμείο να δείξει ευελιξία και να υποχωρήσει στην απαίτηση που έχει από την ευρωζώνη να χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.  

Η Γερμανία προετοιμάζεται για εκλογές τον Σεπτέμβριο και μία νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα, τους επόμενους μήνες, θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Μέρκελ να επανεκλεγεί, σημειώνει το Reuters.

Ο Φρίντριχ δήλωσε πάντως ότι οι γερμανικές εκλογές δεν πρέπει να εμποδίσουν τους βουλευτές να διακόψουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην μετάσχει στο πρόγραμμα. «Οι εκλογικοί λόγοι δεν πρέπει να παίξουν ρόλο σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι διεθνές ζήτημα», δήλωσε. «Αλλωστε, πάντα γίνονται εκλογές κάπου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις