Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Γκάμπριελ: Οικονομία «βουντού» να απαιτούμε από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκάμπριελ: Οικονομία «βουντού» να απαιτούμε από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει μεταξύ άλλων ως “Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι […]

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει μεταξύ άλλων ως “Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Ηδη, από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς ανεβαίνουν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Το SPD μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με τον στόχο να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο ανόητο αφήγημα ότι η Γερμανία είναι το κράτος που εισφέρει περισσότερα από όσα εισπράττει και είναι ούτως ειπείν το υποζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα επενδύουμε στην Ευρώπη τα παίρνουμε πίσω πολλαπλάσια. Το 60% των εξαγωγών μας γίνεται προς την Ευρώπη”.

Περαιτέρω τονίζει “Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι νιώθουν ότι η Γερμανία τους δασκαλεύει και ότι δεν υποχωρεί η ίδια ούτε σε μικροπράγματα, αλλά ζητά αλληλεγγύη όταν πρόκειται για τα δικά της συμφέροντα. Φυσικά και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σέβεται κανείς τα κριτήρια σταθερότητας, νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο”.

Ενώ στο ερώτημα αν η Ελλάδα ενδέχεται να μετατραπεί σε κύριο θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Γερμανία δηλώνει “Πιστεύω πως είναι σαφές στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), πρωτίστως όμως στην καγκελάριο, ότι η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα. Οι ακρωτηριασμοί δεν είναι οι πλέον ελκυστικές μέθοδοι θεραπείας. Πιστεύω ότι και οι Γερμανοί συντηρητικοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να πυροδοτήσουν τους κινδύνους οι οποίο συνδέονται με κάτι τέτοιο. Ηδη από τώρα στοιχηματίζουν κατά του ευρώ, τα σπρεντς ανεβαίνουν. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας”.

Σε έτερη ερώτηση αν ο Μάρτιν Σούλτς  υπερασπίζεται τα γερμανικά συμφέροντα υποστηρίζοντας “κούρεμα” του ελληνικού χρέους ο  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνει πως “Για κούρεμα του χρέους μιλά καταρχάς το ΔΝΤ το οποίο αμφιβάλλει ότι οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για εξόφληση του χρέους της Αθήνας είναι ρεαλιστικές. Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών είναι οικονομία βουντού”.

Τέλος για τις συμμαχίες του SPD στο ενδεχόμενο νίκης στις εκλογές τονίζει πως  «Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι δυνατόν να σχηματίσει την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Για κάτι τέτοιο υπάρχουν διάφορες επιλογές, όχι μόνον μία. Στο τέλος ο Μάρτιν Σουλτς θα σχηματίσει μια αξιόπιστη και σταθερή κυβέρνηση. Εναπόκειται σε άλλα κόμματα να αποδείξουν ότι έχουν τη βούληση και είναι σε θέση για κάτι τέτοιο». 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις