Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πηγές ΔΝΤ: Το νωρίτερο τον Απρίλιο η αναθεώρηση προβλέψεων για Ελλάδα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πηγές ΔΝΤ: Το νωρίτερο τον Απρίλιο η αναθεώρηση προβλέψεων για Ελλάδα

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το νωρίτερο τον Απρίλιο. Αυτό διαμήνυσε πηγή από το Ταμείο όταν κλήθηκε να σχολιάσει το εάν μετά τη δημοσίευση των χειμερινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία -οι οποίες κατέγραψαν επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου- το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του. […]

dnt-i-ellada-o-xeiroteros-daneioliptis-tis-istorias.w_hr

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το νωρίτερο τον Απρίλιο. Αυτό διαμήνυσε πηγή από το Ταμείο όταν κλήθηκε να σχολιάσει το εάν μετά τη δημοσίευση των χειμερινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία -οι οποίες κατέγραψαν επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου- το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του.

«Το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του κάθε άνοιξη»

«Το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) κάθε άνοιξη και στις ετήσιες συναντήσεις του το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα κάνει και άλλες αναθεωρήσεις. Έτσι για ορισμένες χώρες μπορεί αν υπάρξουν 4 αναθεωρήσεις σε ένα χρόνο, αλλά για τις περισσότερες χώρες 2. Βεβαίως κάθε φορά που υπάρχει έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ οι προβλέψεις αναθεωρούνται και εκεί. Αυτή είναι η πρακτική σε γενικές γραμμές, δεν γίνονται ειδικές αναθεωρήσεις για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση», ξεκαθάρισε η εν λόγω πηγή.

ΔΝΤ: Τον Απρίλιο η αναθεώρηση των στοιχείων για την Ελλάδα - Media

Μάλιστα, υπενθύμισε την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που εκδόθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και στην οποία αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις του Οργανισμού για την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως,  υπογράμμισε πως οι όποιες αναπροσαρμογές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον Απρίλιο, όταν και θα δημοσιευθεί η επομένη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Σε ελληνικό μήκος… κύματος η Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες έκθεση στην οποία αποδέχεται την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, όταν το ΔΝΤ το τοποθετεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν εκτιμά, επίσης, ότι το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, δίνοντας επιπρόσθετα αυξημένες πιθανότητες για επίτευξη και του στόχου 3,5% για το 2018. Και όλα αυτά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, κάτι το οποίο αμφισβητεί το ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε, ακόμη μια φορά, τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ως υπερβολικά απαισιόδοξες, ενώ την ανάλογη επικριτική στάση έχουν υιοθετήσει και άλλοι Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

Φωτογραφία: AP/ Cliff Owen

Η πηγή από την Ουάσινγκτον ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε σήμερα ότι η ελληνική πλευρά αναμένει να προχωρήσει το ΔΝΤ σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις, ωστόσο δεν θέλησε να τις σχολιάσει. Τέλος, είπε πως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάτι σχετικό με την ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις