Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο χρόνος τρέχει, οι ευκαιρίες χάνονται…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο χρόνος τρέχει, οι ευκαιρίες χάνονται…

Η οικονομία στην κόψη του ξυραφιού! Η Αθήνα αγωνιά… Το εκφράζει δημοσίως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το σε ισχύ Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του, το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιεχόμενό του με νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων. […]

dragasakis_nea

Η οικονομία στην κόψη του ξυραφιού!

Η Αθήνα αγωνιά…

Το εκφράζει δημοσίως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το σε ισχύ Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του, το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιεχόμενό του με νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων.

Σήμερα όλοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες, αλλά και η Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και οι ομάδες των Οικολόγων και της Αριστεράς έχουν αναγνωρίσει τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό που προέχει την παρούσα στιγμή δεν είναι ο επιμερισμός ευθυνών, αλλά να αναζητηθούν εκείνα τα σημεία ισορροπίας που μπορούν να συνθέσουν ένα προωθητικό συμβιβασμό στη βάση της αμοιβαιότητας, μια θετική διέξοδο που δεν θα συνιστά παραβίαση αρχών. dragasakis11386236831

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά τους επίπεδα και την απεξάρτηση της χώρας από το θεσμικό δανεισμό.

Η  επίτευξη των στόχων και η υπέρβασή τους σε πολλές περιπτώσεις με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του ελληνικού λαού καθιστούν αυτό το θετικό σενάριο όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και ρεαλιστικό.

Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τα  περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και όσα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Αποκλειστικός λόγος της καθυστέρησης οφείλεται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά πτυχές του Προγράμματος. Το  Ταμείο, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από υπερβολική λιτότητα, συστήνει πρόσθετα μέτρα, κάτι που έγινε και πέρυσι με την πρώτη αξιολόγηση και επαναλαμβάνεται και τώρα.

Η  ανακοίνωση του ΔΝΤ δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του την ίδια ώρα που και στη Γερμανία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό Πρόγραμμα, ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως έδειξε η δημοσιοποίηση επιστολής του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην καγκελάριο Μέρκελ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις