Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Διάρροια: Τροφές που “απαγορεύονται” τις δύσκολες ώρες
ΥΓΕΙΑ

Διάρροια: Τροφές που “απαγορεύονται” τις δύσκολες ώρες

Η διάρροια είναι από τις πιο δύσκολα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, καθώς τον καθηλώνουν στην τουαλέτα. Πολλές τροφές χειροτερεύουν όμως την κατάσταση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να φάτε, και κυρίως τι απαγορεύεται να βάλετε στο στόμα σας τις δύσκολες αυτές ώρες. Αυτό που μπορείτε να φάτε όταν σας […]

17oqq7k0.medium

Η διάρροια είναι από τις πιο δύσκολα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, καθώς τον καθηλώνουν στην τουαλέτα.

Πολλές τροφές χειροτερεύουν όμως την κατάσταση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να φάτε, και κυρίως τι απαγορεύεται να βάλετε στο στόμα σας τις δύσκολες αυτές ώρες.

Αυτό που μπορείτε να φάτε όταν σας πιάσει η διάρροια, είναι τροφές απλές και ειδικά τις πρώτες 24 ώρες, δηλαδή τροφές που έχουν πολύ μικρή ποσότητα νερού.

Σύμφωνα με τον δρ Peter Higgins, καθηγητή γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αυτές είναι η βρώμη, οι μπανάνες, το απλό ρύζι, οι βραστές πατάτες, το φρυγανισμένο ψωμί, τα κράκερ και το ψητό κοτόπουλο (στήθος) χωρίς την πέτσα και χωρίς λίπη. Δοκιμάστε όμως και ότι τροφές με προβιοτικά, ή αλλιώς «καλά βακτήρια», γιατί μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της διάρροιας.

Κάποιες τροφές μπορούν να περάσουν πολύ γρήγορα μέσα από το εντερικό σας σύστημα και να χειροτερέψουν την κατάσταση

Απαγορεύεται να φάτε:

·         Λιπαρές τροφές. Αυτές περιλαμβάνουν τα τηγανητά και τα τρόφιμα που είναι λιπαρά ή που καλύπτονται με σάλτσες.

·         Γάλα, βούτυρο, παγωτό και τυρί. Ακόμη και αν η διάρροια σας δεν προκαλείται από δυσανεξία στη λακτόζη μείνετε μακριά από αυτά τα τρόφιμα όσο σας ταλαιπωρεί η διάρροια. Το γιαούρτι με προβιοτικά μπορεί να είναι η μόνη εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.

·         Αλκοόλ και καφεΐνη. Όταν έχετε διάρροια, πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν απώλεια υγρών. Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να λειτουργήσουν ως διουρητικά, που σημαίνει ότι προκαλούν αφυδάτωση.519b8043d9af7d13a763937442d907a5-666x399

·         Σορβιτόλη και άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν μια καθαρτική επίδραση στο πεπτικό τους σύστημα. Αν έχετε διάρροια, είναι καλύτερο να αποφεύγετε προϊόντα “χωρίς ζάχαρη”, αλλά με γλυκαντικές ουσίες, τα αναψυκτικά διαίτης και γενικά τα υποκατάστατα ζάχαρης.

·         Τρόφιμα που προκαλούν… αέρια. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Ωστόσο, όταν έχετε διάρροια, πρέπει να αποφύγετε επιλογές που είναι πιθανόν να σας προκαλέσουν εντερικά αέρια, όπως είναι το λάχανο, τα φασόλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

·         Τρόφιμα που ενδέχεται να είναι μολυσμένα. Μείνετε μακριά από τρόφιμα από μέρη που δεν τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, καθώς και τροφών που έχουν μείνει έξω από το ψυγείο για πάρα πολύ καιρό ή δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Το χαλασμένο κρέας ή ψάρι μπορεί να σας προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όταν έχετε διάρροια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις