Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Στο Αιγαίο το Cesme μαζί με πολεμικά

ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Στο Αιγαίο το Cesme μαζί με πολεμικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Μπαρούτι… μυρίζει η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς το ερευνητικό σκάφος TCG CESME που βγαίνει στο Αιγαίο κλιμακώνει σε ανησυχητικό βαθμό την ένταση που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα. Η απόφασης της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν φέρνει μνήμες από το… Σισμίκ. Η νέα τουρκική πρόκληση Πληροφορίες αναφέρουν ότι το TCG CESME συνοδεύεται από μονάδα επιφανείας […]

10.02.2017 | 09:25

Μπαρούτι… μυρίζει η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς το ερευνητικό σκάφος TCG CESME που βγαίνει στο Αιγαίο κλιμακώνει σε ανησυχητικό βαθμό την ένταση που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα. Η απόφασης της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν φέρνει μνήμες από το… Σισμίκ.

Η νέα τουρκική πρόκληση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το TCG CESME συνοδεύεται από μονάδα επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού (TDK) σε διεθνή ύδατα ενώ μια Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους.

Η «συνοδεία» που έχει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί σε περιοχή μέσα στην οποία μεγάλο μέρος της εφάπτεται με περιοχή την οποία έχουν δεσμεύσει μονομερώς οι Τούρκοι για άσκηση στο Αιγαίο. Εν ολίγοις, η Άγκυρα μαζί με το Τσεσμέ και τη συνοδεία του θα έχει και μεγάλες μονάδες οι οποίες θα μπορούν να «εμπλακούν»  στην περίπτωση που το ερευνητικό σκάφος επιχειρήσει να κινηθεί με προκλητικό τρόπο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 181/17, την οποία εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό ΓΕΝ, το ωκεανογραφικό TCG CESME, θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει η NAVTEX, το CESME οι έρευνες θα διεξαχθούν από τις 9 Φεβρουαρίου, «μέχρι νεωτέρας», χωρίς όμως να έχει προηγουμένως ενημερώσει και ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές.

Το γεγονός αυτό, το οποίο καθιστά παράνομες τις έρευνες, καθώς βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως και το ότι η περιοχή αυτή εκτείνεται στις δύο πλευρές του 25ου μεσημβρινού, δείχνει την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή, μετά τη νέα επίδειξη της τουρκικής επιθετικότητας με το ερευνητικό σκάφος, από να ενισχύσει την παρουσία της στέλνοντας σκάφη τα οποία θα παρακολουθούν τη δράση του. Ταυτοχρόνως, οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο με μεγάλες μονάδες του ναυτικού τους για άσκηση, θα «δεσμεύσει» στην περιοχή αντίστοιχες μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση, καθώς το επικοινωνιακό «σόου» των αξιωματικών τους στα Ίμια δεν είχαν το επιθυμητό για την Άγκυρα αποτέλεσμα από τη στιγμή που η Αθήνα επέδειξε ψύχραιμη στάση.

Τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια τόσο στην περιοχή των Ιμίων, όσο και σε άλλα σημεία όπως πέριξ της νήσου Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, αντιμετωπίζονται σχεδόν ως ρουτίνα απ’ το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας. Η περίπτωση ενός ερευνητικού σκάφους όμως είναι διαφορετική. Μάλιστα η πρόθεση για έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο απειλούν να στείλουν μήνυμα ότι οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ερώτημα είναι γιατί οι Τούρκοι αυξάνουν την ένταση και γιατί μετρούν την… ψυχραιμία της Αθήνας.

 

Exit mobile version