Κομισιόν: “Η έκθεση του ΔΝΤ είναι λάθος, όμως και η Ελλάδα πρέπει να κάνει πίσω”

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κομισιόν: “Η έκθεση του ΔΝΤ είναι λάθος, όμως και η Ελλάδα πρέπει να κάνει πίσω”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

  Μετά την ασήκωτη από την Ελλάδα έκθεση του ΔΝΤ, και με τους Ευρωπαίους να θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους και όχι να βάλουν λουκέτο στα ελληνικά νοικοκυριά, οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αντιδρούν ως προς την δυνατότητα της χώρας μας να ανταπεξέλθει. Οι προθέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, παραμένουν ακόμα μυστήριο, όμως […]

07.02.2017 | 08:14

 

Μετά την ασήκωτη από την Ελλάδα έκθεση του ΔΝΤ, και με τους Ευρωπαίους να θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους και όχι να βάλουν λουκέτο στα ελληνικά νοικοκυριά, οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αντιδρούν ως προς την δυνατότητα της χώρας μας να ανταπεξέλθει.

Οι προθέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, παραμένουν ακόμα μυστήριο, όμως οι Βρυξέλλες επιμένουν πως η συμμετοχή του είναι απαραίτητη, καθώς η απουσία του θα προκαλέσει μεγάλες πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα.

Όσο για την έκθεση, οι Βρυξέλλες τονίζουν πως τα βαριά αιτήματα του ΔΝΤ, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία.

Εν όψει της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να μην υπάρξουν ενέργειες που θα προκαλούσαν «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό, γεγονός που κάνει και τις Βρυξέλλες να προσπαθούν να πείσουν το Ταμείο πως η λήψη των προληπτικών μέτρων που θα αγγίζουν τα 2.5 δις ευρώ, δεν είναι και τόσο πραγματοποιήσιμη. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα δεν «βγαίνει».
Πηγές πάντως των Βρυξελλών, θεωρούν πως τα αιτήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν περισσότερο να κάνουν με το δίλημμα του για τον ρόλο που θέλει να παίζει στην Ευρώπη.

Για την ώρα όμως, η θέση του είναι «δίπλα» στην Ελλάδα, ώστε να διεξαχθούν οι πολιτικές ενέργειες που έρχονται, όλο και πιο ομαλά. Έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.

Οι ερχόμενες ημέρες, είναι ύψιστης σημασίας, και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή, προϋποθέτει πολλά βήματα από την κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου πρέπει να προετοιμάζονται για το πώς θα φέρουν στον λαό τα μέτρα, τουλάχιστον αυτά των 2.5 δις που πρέπει να υπάρχουν στο συρτάρι έναντι δέσμευσης, αφού όλα είναι μονόδρομος πια.

Οι Βρυξέλλες το λένε καθαρά: Η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχτεί πολλά, και το Ταμείο να κατανοήσει τη δύσκολη θέση της Ελλάδας και να έχει πραγματοποιήσιμες απαιτήσεις.

Exit mobile version