Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: “Μπορούμε. Μπορώ.”
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: “Μπορούμε. Μπορώ.”

Καρκίνος. Μία λέξη, πολλά συναισθήματα. Θλίψη, οργή, , φόβος, αγωνία, ελπίδα. Καθημερινά πολλοί άνθρωποι χάνουν τη μάχη με αυτό το τέρας, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι καταφέρνουν να τον σκοτώσουν δίνοντας μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τους […]

12631307-959178794118342-7723782472883372760-n

Καρκίνος. Μία λέξη, πολλά συναισθήματα. Θλίψη, οργή, , φόβος, αγωνία, ελπίδα.

Καθημερινά πολλοί άνθρωποι χάνουν τη μάχη με αυτό το τέρας, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι καταφέρνουν να τον σκοτώσουν δίνοντας μηνύματα σε όλο τον κόσμο.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους αλλά και το σημαντικότερο όλων. Την πρόληψη.

Η μεγάλη καμπάνια με τίτλο “We can. I can”  (Μπορούμε. Μπορώ), στέλνει το μήνυμα της, τονίζοντας πως με προσοχή και σωστή ενημέρωση, πορούμε να τα καταφέρουμε.

WCD2016-2018-threeyearcampaign

Παγκόσμιες στατιστικές του 2012, δείχνουν τους πιο συνήθεις και θανατηφόρους καρκίνους. Από τότε δεν υπήρξε σχετική στατιστική, όμως τα νούμερα φανερώνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

Τότε υπήρχαν περίπου 14.100.000 κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Από αυτά, τα 7,4 εκατομμύρια κρούσματα ήταν σε άνδρες και τα 6,7 εκατομμύρια σε γυναίκες. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 24 εκατομμύρια έως το 2035.

Οι πιο συνήθεις καρκίνοι που εμφανίζονται και στα δύο φύλα

bothgeneral

Οι πιο συνήθεις καρκίνοι που εμφανίζονται στους άντρες

men

Οι πιο συνήθεις καρκίνοι που εμφανίζονται στις γυναίκες

women

Ο καρκίνος είναι αδύνατο να προβλεφθεί, μπορεί όμως να προληφθεί, και ο τρόπος ζωής παίζει τον σημαντικότερο ίσως ρόλο σε αυτό. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν κάποιες συνήθειες, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της σκληρής ασθένειας.

Μακριά από τον καπνό

Το κάπνισμα, έχει συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου, όπως των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. Ακόμη και το παθητικό, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους πνεύμονες.

Σωστή διατροφή

Βάλτε στην καθημερινότητα σας πολλά φρούτα και λαχανικά, κόψτε τα λίπη, ειδικά όσα προέρχονται από ζωικές τροφές και αποφύγετε το αλκοόλ- υπεύθυνο για περιπτώσεις καρκίνου, όπως είναι αυτές του στήθους, του εντέρου, των νεφρών και του ήπατος.

karkinos4_951451528

Φυσική άσκηση

Διατηρώντας το φυσιολογικό σας βάρος, μπορείτε να μειώσετε τις περιπτώσεις του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων, του εντέρου και των νεφρών

Αποφύγετε τον ήλιο

Μείνετε μακριά από τον ήλιο, κυρίως το καλοκαίρι μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, και μη ξεχνάτε να φοράτε τα γυαλιά σας και ένα καπέλο, ενώ αναγκαία είναι η χρήση του αντηλιακού.

Όχι στο σολάριουμ

Αποφύγετε τα σολάριουμ και τις διαδικασίες τεχνητού μαυρίσματος, καθώς είναι το ίδιο επιβλαβείς για το δέρμα με τη φυσική ακτινοβολία του ήλιου.

Προφυλαχτείτε

Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό όταν κάνετε σεξ. Η χρήση όλων των αντισυλληπτικών μέτρων και η χρήση αποστειρωμένης σύριγγας, όπου και όταν χρειάζεται είναι μέτρα πρόληψης, που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων, υπεύθυνες για εμφάνιση καρκίνου.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Κλείστε ραντεβού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχετε τον οργανισμό σας.

Όχι στο άγχος

Απαραίτητο είναι να καταπολεμήσετε το έντονο στρες, καθώς έχει συσχετιστεί με πολλές μορφές καρκίνου. Φροντίστε να απολαμβάνετε ποιοτικό ύπνο και μην επιτρέπετε να είναι το περιβάλλον σας τοξικό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις