Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Εκλογές: Οι τρεις δρόμοι που οδηγούν την Ελλάδα στις κάλπες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Οι τρεις δρόμοι που οδηγούν την Ελλάδα στις κάλπες

Η συζήτηση για εκλογές έχει ανάψει για τα καλά τελευταία, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί πως δεν θα έρθει κανένα μέτρο και τους δανειστές να φέρνουν όχι ένα, αλλά πολλά βάρη ακόμη στους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες. Τι δείχνουν όμως τα πράγματα; Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στις κάλπες, ή η κυβέρνηση θα πείσει […]

vouli_01

Η συζήτηση για εκλογές έχει ανάψει για τα καλά τελευταία, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί πως δεν θα έρθει κανένα μέτρο και τους δανειστές να φέρνουν όχι ένα, αλλά πολλά βάρη ακόμη στους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες.

Τι δείχνουν όμως τα πράγματα;

Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στις κάλπες, ή η κυβέρνηση θα πείσει τον λαό πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέρα από τα σκληρά μέτρα, και θα συνεχίσουμε σε αυτόν που γνωρίζουμε πλέον καλά;

Ο Economist την έχει την απάντηση. Με άρθρο του αφιερωμένο στην ελληνική κρίση, πιστεύει πως η χώρα δεν θα γλιτώσει μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση και βλέπει τους τρεις παράγοντες που καθορίζουν τη συγκεκριμένη πορεία.

Η πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Ελλάδα, με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τις απαιτήσεις των δανειστών και τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη για να σταματήσει τη βοήθεια στην Ελλάδα, είναι από μόνοι τους λόγοι που δείχνουν μια κατάσταση λίγο πριν το «μπαμ».

Οι ακροδεξιές δυνάμεις αποκτούν όλο και περισσότερη φωνή, οι ευρωσκεπτικιστές βρίσκουν όλο και περισσότερη δύναμη και δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι σωτηρίας.

CDFF5C564CC58C710A3E7B4C0A0BAC6B

Από την άλλη, η «αιώνια» διαφωνία  του Ταμείου και των Ευρωπαίων για το κούρεμα ή όχι του χρέους καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα, κάνουν την κατάσταση εκρηκτική.

Ο Economist, εντοπίζοντας τους 3 αυτούς λόγους, προβλέπει σύντομα εκλογές στην Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υπερβεί εαυτό και δεν αντέχουν στην ιδέα ακόμη πιο σκληρών μέτρων.

Πρώτος λόγος λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο, είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να φέρει στη χώρα τα μέτρα που πρέπει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο, ο αρθρογράφος το χαρακτηρίζει «σχεδόν αδύνατο», καθώς θα μπορούσε να φέρει κόμη και εξέγερση των Ελλήνων.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends the vote for president at the Greek parliament in Athens on February 18, 2015.  Greece's parliament on February 18 elected pro-European conservative Prokopis Pavlopoulos as the country's new president, a move calculated to bolster the hard-left government in its critical EU bailout talks. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI        (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις ξένες κυβερνήσεις της Ευρώπης που πλησιάζουν σε εκλογές, την ίδια όμως στιγμή πιέζονται πολύ και για να σταματήσουν να τροφοδοτούν την χώρα μας. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιμένει πως η βοήθεια πρέπει να κοπεί και να γίνουν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να παράγει δικό της πλούτο και όχι να ζει με δανεικά.

Ο τρίτος και κύριος λόγος είναι πως το Ταμείο με τους δανειστές δεν τα βρίσκουν με τίποτα. Το Ταμείο είναι κάθετο πως ένα χρέος που δεν έχει καμία βιωσιμότητα, καθιστά την Ελλάδα χώρα που οποιαδήποτε συμφωνία γίνει «υπέρ» της, δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Αυτό ούτε που να το ακούνε οι Ευρωπαίοι, γιατί σημαίνει πως θα πρέπει να φανούν γενναιόδωροι με το κούρεμα, κι αυτό δεν θα το επέτρεπαν οι άλλες κυβερνήσεις.

Η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επιβάλλεται, διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι χειρότερες, τονίζει το άρθρο. Μέχρι και το καλοκαίρι, η χώρα υποχρεούται να δώσει περισσότερα από έξι δις, γεγονός που καθιστά τον δανεισμό αναγκαίο.

Πολλές χώρες αντιδρούν έντονα, οι «πιο πάνω» δεν θέλουν να απογοητεύσουν κανέναν εν όψει των δικών τους εκλογών και η Ελλάδα πέφτει όλο και πιο χαμηλά.
 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις