Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση: Η κυβέρνηση έχει μία εβδομάδα για να αποφασίσει

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση: Η κυβέρνηση έχει μία εβδομάδα για να αποφασίσει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Με το πιστόλι στον κρόταφο είναι η κυβέρνηση, που βλέπει τις ημέρες να περνούν και τους δανειστές να πιέζουν αφόρητα, την στιγμή που η ίδια δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο προς όφελος της τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τα αναίτια προληπτικά μέτρα και η προσδοκία πως το Ταμείο θα […]

02.02.2017 | 09:02

Με το πιστόλι στον κρόταφο είναι η κυβέρνηση, που βλέπει τις ημέρες να περνούν και τους δανειστές να πιέζουν αφόρητα, την στιγμή που η ίδια δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο προς όφελος της τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τα αναίτια προληπτικά μέτρα και η προσδοκία πως το Ταμείο θα εκφράσει την επιθυμία του να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που καθυστερούν την αξιολόγηση.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο.

Το Euroworking Group της 9ης Φεβρουαρίου πλησιάζει επικίνδυνα, και η χώρα έχει στη διάθεση της ελάχιστες μέρες για να καταλήξει στις προτάσεις της ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Αν δεν καταφέρουν να βρουν μια μέση λύση, τότε η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τα πολύ σκληρά μέτρα που θέτει το Ταμείο, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου, οι φόβοι για «εγκεφαλικά» στο Μαξίμου γίνονται όλο και εντονότεροι, καθώς η έκθεση για την Ελλάδα φαίνεται πως θα ρίξει εντελώς τη χώρα στον γκρεμό. Όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι θα εξηγήσουν στην κυβέρνηση μιλώντας σε «βαριά γλώσσα», τα μέτρα που θα επιβαρύνουν τη χώρα, ώστε να ακολουθήσει κούρεμα του χρέους.

Με την επιστολή Τσακαλώτου να αναφέρεται σε μέτρα 500 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα θα «κοστίσουν» 2,5 δις τουλάχιστον, στο Μαξίμου βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα.

Ή την εδώ και τώρα συμφωνία, γραμμή στην οποία κινείται ο υπουργός Οικονομικών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί και το ραντεβού της 9ης Μαρτίου με την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ που σημαίνει ακόμη και έξοδο από το ευρώ.

Ο άλλος δρόμος και πιο πιθανός , είναι μια διαπραγμάτευση διαρκείας με τα λιγότερα δυνατά μέτρα, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σύντομα στις κάλπες.

Όποιον δρόμο κι αν επιλέξει η κυβέρνηση, τα προληπτικά μέτρα για το 2019, πιθανόν να «πέσουν» και σε μια επόμενη κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές με τις αφόρητες πιέσεις τους, θα οδηγήσουν την παρούσα σε μια οδυνηρή υπογραφή.

Ήδη χθες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση ότι καλείται να λάβει προκαταβολικά τα νέα μέτρα, αλλιώς το ΔΝΤ δεν μπαίνει και οι επικεφαλής της Τρόικα δεν επιστρέφουν στην Αθήνα.

Και οι μέρες γίνονται όλο και λιγότερες.
 

Exit mobile version