Η κρίση φέρνει “θάνατο”: Εργαζόμενοι και άνεργοι πάσχουν από την “επαγγελματική νόσο”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρίση φέρνει “θάνατο”: Εργαζόμενοι και άνεργοι πάσχουν από την “επαγγελματική νόσο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της απόλυτης αβεβαιότητας, όπου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι ξημερώνει την επόμενη μέρα, οι παθήσεις της υγείας έχουν βρει έδαφος να αναπτυχθούν. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στον χώρο της εργασίας, έχουν παρουσιάσει μεγάλη επιδείνωση και οι εργαζόμενοι αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε […]

31.01.2017 | 12:32

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της απόλυτης αβεβαιότητας, όπου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι ξημερώνει την επόμενη μέρα, οι παθήσεις της υγείας έχουν βρει έδαφος να αναπτυχθούν.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στον χώρο της εργασίας, έχουν παρουσιάσει μεγάλη επιδείνωση και οι εργαζόμενοι αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε εργασίες που δεν είναι ικανοποιητικές.

Η αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας και η απλήρωτη εργασία, είναι λίγοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, ενώ τα κονδύλια για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων είναι πλέον μηδαμινά.

Μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Oι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας», ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας Γιώργος Ραχιώτης, δήλωσε πως
«η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα – όπου έχει χαθεί το 30% του ΑΕΠ και με 1,5 εκατομμύριο ανέργους – επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

 

Οι άνεργοι υποφέρουν από το άγχος και την φτώχεια, ενώ οι εργαζόμενοι ανησυχούν βλέποντας μια κατάσταση όπου το λουκέτο παραμονεύει, οι εργοδότες συνεχώς απολύουν, ή δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όλα αυτά, βλάπτουν σοβαρά την υγεία, με τα πιο σημαντικά προβλήματα να είναι τα εξής:  

Κατακόρυφη αύξηση του στρες

Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout)

Αύξηση περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου

Κατάθλιψη

Αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων

Αύξηση ψυχιατρικής νοσηρότητας

Αύξηση επισκέψεων στους γενικούς γιατρούς και αύξηση αυτοκτονιών

Η τραγική κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα, με τους επιστήμονες να ανησυχούν ότι τα συμπτώματα στην υγεία θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο.

Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα δημόσια νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν έντονο εργασιακό στρες που επηρεάζει σημαντικά την υγεία τους.

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το 88% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέφεραν ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά. Επίσης, το 84% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι οι ελλείψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.
Επαγγελματική νόσος

Η επιστημονική έννοια της ορολογίας, αφορά κάθε νόσο ή παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται στον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον.

Από το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα στο θέμα «της υγείας και ασφάλειας της εργασίας», τονίζουν οι ειδικοί και εξηγούν ότι οι βλαπτικοί παράγοντες στο χώρο της εργασίας είναι: φυσικοί (θόρυβοι, δονήσεις κ.α), χημικοί (ουσίες, κάπνισμα, κ.α), βιολογικοί (βιολογικά νοσήματα) και εγκάρσιοι κίνδυνοι (π.χ. νυχτερινή βάρδια).

Μάλιστα αυτές οι επιπτώσεις της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, «φούντωσαν» το πρόβλημα, καθώς μειώθηκε η τραπεζική πίστη και το ΑΕΠ κατά 30%, ενώ η ανεργία προκάλεσε αύξηση του δημόσιου χρέους.

 

Exit mobile version