Τρέμουν οι επιστήμονες: “Σημάδια ζωής” στο φονικό ηφαίστειο Campi Flegrei (pic-vid)

PLUS

Τρέμουν οι επιστήμονες: “Σημάδια ζωής” στο φονικό ηφαίστειο Campi Flegrei (pic-vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Φόβος και τρόμος επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου, το Campi Flegrei που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, δείχνει διάθεση να «ξυπνήσει», πεντακόσια χρόνια μετά την τελευταία φορά. Οι Ιταλοί επιστήμονες μίλησαν στην εφημερίδα Daily Star, και προειδοποίησαν πως αν γίνει αυτό, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες καταστροφές, μεγαλύτερες […]

31.01.2017 | 17:06

Φόβος και τρόμος επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου, το Campi Flegrei που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, δείχνει διάθεση να «ξυπνήσει», πεντακόσια χρόνια μετά την τελευταία φορά.

Οι Ιταλοί επιστήμονες μίλησαν στην εφημερίδα Daily Star, και προειδοποίησαν πως αν γίνει αυτό, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες καταστροφές, μεγαλύτερες από αυτές του Βεζούβιου που σκότωσε 2.000 χρόνια πριν 1.500 ανθρώπους.

Ακόμη και μετά από πέντε ολόκληρους αιώνες, το μάγμα στα Φλεγραία Πεδία αυξάνεται ραγδαία, με τον κίνδυνο απελευθέρωσης υγρών και αερίων δέκα φορές πάνω του επιτρεπτού ορίου, να φουντώνει όλο και περισσότερο.

Το σενάριο της καταστροφικής έκρηξης, αν γίνει πραγματικότητα, θα βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο τα 3.000.000 ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, αλλά και τεράστιο πληθυσμό Ευρωπαίων.

Ο Λούκα ντε Σιένα, καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, υπενθυμίζει πως τέσσερα χρόνια πριν οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ηφαίστειο, τώρα όμως αυτό που φοβούνται είναι τρομακτικό.

Ο Τζιουζέπε ντε Νατάλ, επικεφαλής της επιχείρησης παρακολούθησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, υπογραμμίζει πως «σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προκληθούν εκρήξεις με παγκόσμιες επιπτώσεις, συγκρίσιμες με πτώσεις μεγάλων μετεωριτών».

Exit mobile version