Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσίπρας από Βελιγράδι: “Οι προκλήσεις δεν βοηθούν τα Βαλκάνια” (pic-vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσίπρας από Βελιγράδι: “Οι προκλήσεις δεν βοηθούν τα Βαλκάνια” (pic-vid)

Στο Βελιγράδι βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, μια συνάντηση που χαρακτήρισε εποικοδομητική. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης -Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γ.γ. Διεθνών Σχέσεων- Οικονομικών Σχέσεων Γιωργος Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ιστορικό δεσμό των δύο χωρών, που δεν «έσπασε» […]

al

Στο Βελιγράδι βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, μια συνάντηση που χαρακτήρισε εποικοδομητική. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης -Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γ.γ. Διεθνών Σχέσεων- Οικονομικών Σχέσεων Γιωργος Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ιστορικό δεσμό των δύο χωρών, που δεν «έσπασε» ακόμη και σε περιόδους κρίσιμες, αλλά και την στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Σερβίας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

al4

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», είπε ο πρωθυπουργός.

beligradi1

«Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να εντείνουμε το διάλογο για την μεταναστευτική κρίση. Ενημέρωσα, την ίδια ώρα, τον Σέρβο πρωθυπουργό και για το Κυπριακό. Για την σταθερή στάση της Σερβίας και τόνισα την επιθυμία της Ελλάδας για μια σταθερή λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το έναυσμα για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Για ανάπτυξη,  συνεργασία και ειρήνη. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για μια ιστορική σχέση».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σέρβο πρωθυπουργό για την υποδοχή και τη φιλοξενία αλλά και τις συνομιλίες που είχαμε. Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς».

al2

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ Βούτσιτς, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.   Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.   Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε:

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και για την βοήθεια της στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις