Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Deutsche Welle: “Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η Τρόικα, αλλά η κυβέρνηση”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Deutsche Welle: “Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η Τρόικα, αλλά η κυβέρνηση”

Φαίνεται πως η Ελλάδα δεν γλιτώνει την βουτιά θανάτου στον γκρεμό και οι υποσχέσεις των κυβερνώντων για γρήγορη ανάπτυξη, μάλλον δεν θα γίνουν πραγματικότητα. Τουλάχιστον οι Γερμανοί αυτό πιστεύουν, προβλέποντας μάλιστα πως η χώρα μας θα χρειαστεί δέκα ολόκληρα χρόνια ώστε να καταφέρει να ανασάνει. Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, υποστηρίζει πως η […]

cebacf81ceacceb6cebfcf85cebd-cf84ceb7cebd-ceb3ceb5cf81cebcceb1cebdceafceb1-ceb3ceb9ceb1-cf84ceb7cebd-ceb5cebbcebbceacceb4ceb1-ceb4

Φαίνεται πως η Ελλάδα δεν γλιτώνει την βουτιά θανάτου στον γκρεμό και οι υποσχέσεις των κυβερνώντων για γρήγορη ανάπτυξη, μάλλον δεν θα γίνουν πραγματικότητα.

Τουλάχιστον οι Γερμανοί αυτό πιστεύουν, προβλέποντας μάλιστα πως η χώρα μας θα χρειαστεί δέκα ολόκληρα χρόνια ώστε να καταφέρει να ανασάνει. Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, υποστηρίζει πως η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν είναι εφικτό να διορθωθεί νωρίτερα της δεκαετίας.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο Μ. Φράτσερ ξεκάθαρα ρίχνει το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως υπεύθυνο δεν είναι το ευρώ, ούτε η Τρόικα και το χρέος.

Από τους πιο στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Φράτσερ είπε χαρακτηριστικά: «Ο γόρδιος δεσμός στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Πρόκειται για μια διαδικασία ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά τουλάχιστον δέκα ακόμη ετών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η τρόικα, ούτε το ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί οι οποίοι δεν υπηρετούν τους πολίτες τους. Και σε τελική ανάλυση – αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν.»

soible

Αν και τα μέτρα που επιβάλλονται συνεχώς, καταρρακώνουν τις αδύναμες ομάδες της κοινωνίας, ωστόσο ο διευθυντής Φράτσερ βρίσκει σωτήρια την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, θεωρώντας πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δει η χώρα άσπρη μέρα.

«Μια έξοδος από το Ευρώ δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματά της χώρας» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και πρόσθεσε:« Ούτε η οικονομία της θα γινόταν πιο ανταγωνιστική, ούτε οι κρατικοί θεσμοί αποτελεσματικότεροι. Τουναντίον, η χώρα θα βυθιζόταν σε μια βαθιά κρίση που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που έζησε τα τελευταία χρόνια.»

krisi

Όσο για το μεγάλο ζήτημα της παραμονής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Φράτσερ είναι κάθετος στα οφέλη της παρουσίας του Τααμείου: «Όταν δύο αδέρφια τσακώνονται τότε έχουν ανάγκη από κάποιον διαιτητή – γιατί δύσκολα μπορούν να επιβάλουν ο ένας στον άλλον πειθαρχία».

«Το Ταμείο έχει δίκιο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την προϋπόθεση ότι πριν από τη συζήτηση αυτού του θέματος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα. Το βρίσκω σωστό. Δεν μπορεί να ζητά χρήματα και να αρνείται μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για έναν συμψηφισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι η διαγραφή χρέους, η οποία θα ονομαστεί αναδιάρθρωση, είναι θέμα χρόνου», συμπλήρωσε.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις